У ОРДЛО відновлюють рух поїздів між «ДНР» і «ЛНР», але автобусний маршрут буде тільки один

Новини
Посадка на поїзд на станції Ясинувата в «ДНР» Фото: YouTube TK Union

У так званих «ДНР» і «ЛНР» відновлюють рух поїздів між непідконтрольними Україні районами Донецької і Луганської областей, яке раніше припинялося через закритий внутрішній «кордон» між «республіками». Також з 28 червня між «ДНР» і «ЛНР» почне курсувати автобус за маршрутом Сніжне – Луганськ.

Про відновлення пасажирського залізничного сполучення між «ДНР» і «ЛНР» повідомляє сайт «Новости Донбасса» з посиланням на інформацію ДП «Донецкая железная дорога».

Зокрема, з липня поновлюється курсування пасажирського поїзда Ясинувата – Луганськ – Ясинувата.

Також відновлять рух приміських поїздів Дебальцеве – Торез і Торез – Дебальцеве.

Крім того, будуть продовжені маршрути проходження приміських поїздів Дебальцеве – Луганськ, Луганськ – Дебальцеве, Дебальцеве – Родакове.

«Рух поїздів буде здійснюватися щодня цілий рік», – йдеться в повідомленні.

Також з 28 червня між «ДНР» і «ЛНР» почне курсувати єдиний автобусний рейс за маршрутом Сніжне – Луганськ, повідомляє «міністерство транспорту ДНР».

Цей автобусний маршрут в «ДНР» називають «міжнародним».

«У зв’язку зі зняттям обмежень на в’їзд в ДНР громадян ЛНР і виїзд громадян ДНР в ЛНР відновлюється рух міжнародного автобусного маршруту «Сніжне (АС) (ДНР) – Луганськ (АС) (ЛНР)». Рух за даним автобусним маршрутом поновлюється з 28 червня, час відправлення зі Сніжного – 12:50, з Луганська -16:00 щодня, крім середи», – йдеться в повідомленні.

У «Мінтрансі ДНР» запевняють, що відновлення руху по інших маршрутах буде можливо після оформлення перевізниками відповідних «дозволів». Як з’ясувалося, термін їх дії закінчився, поки був закритий «кордон» з контрольованою «ЛНР» територією.

19 липня 2021 року «ДНР» відновила пропуск громадян та транспорту через «кордон» з «ЛНР». Відповідний «указ» підписав так званий «глава ДНР» Денис Пушилін. Це стало можливим після того, як «ЛНР» посилила правила виїзду громадян на підконтрольну Україні територію. У «ДНР» побоювалися, що місцеві жителі їздитимуть на вільну частину Донбасу транзитом через окупований Луганськ.

На так званому «кордоні» між «ДНР» і «ЛНР» знаходяться чотири автомобільних пункти пропуску: «Дебальцеве», «Сніжне», «Нікішине» і «759-й км траси М-03». Рух між ОРДО і ОРЛО був призупинений навесні 2020 року через ситуацію з коронавірусом.

Як повідомлялось, окупаційна «адміністрація» так званої «ДНР» обмежувала в’їзд людей на підконтрольну їй територію не тільки через КПВВ на лінії розмежування, але також з боку Росії і з території так званої «ЛНР». Зокрема, через «кордон» з РФ і «ЛНР» громадян пропускали тільки при наявності прописки в ОРДО або російського паспорта.

16 червня 2021 року Денис Пушилін заявив, що наступного тижня планується відкрити «кордон» між «ДНР» і «ЛНР», який вже тривалий час залишається закритим, не дозволяючи місцевим жителям переміщатися між окупованими частинами Донецької і Луганської областей.

Нагадаємо:

  • Так званий «глава ДНР» Денис Пушилін заявив, що говорити про відкриття КПВВ на лінії розмежування передчасно через нібито високі показники захворюваності COVID-19 на підконтрольній Україні території, а «кордон» з територією так званої «ЛНР» залишається закритим нібито через «бюрократичну тяганину».
  • Представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш вважає, що перспектив відкриття КПВВ на лінії розмежування на Донбасі в доступному для огляду майбутньому немає, оскільки це політичне рішення Росії, спрямоване на реалізацію політики з ізоляції територій ОРДЛО від України і їх інтеграцію в політичний, економічний і соціальний простір РФ.