Путін вважає інцидент з британським есмінцем Defender біля Криму провокацією Лондона і Вашингтона

Новини
Есмінець ВМС Великої Британії HMS Defender у порту Одеси Фото: АрміяInform

Президент РФ Володимир Путін вважає, що ситуація, пов’язана з проходом есмінця ВМС Великобританії HMS Defender біля узбережжя окупованого Криму, який Росія називає своєю територією, – це провокація, за якою стояв не тільки Лондон, але і Вашингтон. При цьому він упевнений, що якби РФ потопила британський корабель, то це не привело б до третьої світової війни.

Про це Володимир Путін заявив 30 травня під час «прямої лінії» з росіянами, передає Інтерфакс.

«Це, звичайно, провокація. Цілком очевидно, це – провокація. Чого хотіли показати і з якою метою намагалися досягти ці провокатори? По-перше, вона була комплексна, і проводилася не тільки британцями, а й американцями», – сказав глава Кремля.

Він зазначив, що британський есмінець зайшов в «російські територіальні води» вдень, а раніше вранці, о 7:30, з одного з військових аеродромів НАТО, «з Криту, по-моєму», злетів американський розвідувальний стратегічний літак.

«Мені доповідали про це, звичайно, і я добре знаю. Якщо бог дасть пам’яті, бортовий номер – 63/9792. Ми добре його бачили, спостерігали. Було очевидно, що есмінець зайшов і, переслідуючи, по-перше, військові цілі, намагаючись за допомогою літака-розвідника розкрити дії наших збройних сил з припинення подібних провокацій, дивилися, що де у нас вмикається, як працює, де чого знаходиться. Ми це бачили і знали, тому давали таку інформацію, яку вважали за потрібне. Може, я проговорився, мене військові вибачать», – повідомив Путін.

Він також вказав, що в цьому питанні має місце політична складова.

«За кілька днів до цього відбулася зустріч в Женеві. Питається: навіщо потрібно було здійснювати таку провокацію, заради чого це все робиться? Заради того, щоб підкреслити, що ці люди без поваги ставляться до вибору кримчан про приєднання до Російської Федерації? Вони там чогось не визнають. Ну, добре, не визнайте далі, навіщо провокації подібного роду здійснювати?», – зазначив Путін.

При цьому він заявив, що, якби російські військові навіть потопили британський есмінець в Чорному морі під час інциденту, світ би не опинився на межі третьої світової війни.

«Навіть якщо б ми потопили цей корабель, важко було б уявити, що світ став би на грань третьої світової війни, тому що ті, хто це роблять, знають, що вони не можуть вийти переможцями з цієї війни», – сказав Путін.

«Не думаю, що і ми б пораділи тому розвитку подій, про який ви говорите (загроза третьої світової війни – ред.), але ми хоча б знаємо, за що ми боремося. Ми на своїй території боремося за себе, за своє майбутнє. Це ж не ми прийшли до них за тисячі кілометрів, прилетіли або прийшли по воді, це вони підійшли до наших кордонів і порушили наше територіальне море, а це суттєвий елемент у всій цій конструкції», – додав він.

Нагадаємо:

  • 18 червня  2021 року до порту Одеси з дружнім візитом зайшли два ракетні кораблі НАТО – есмінець ВМС Великої Британії HMS Defender (D 36) та фрегат ППО ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen (F 805).
  • 23 червня 2021 року Міноборони РФ заявило, що російські військові і прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь і зробили «попереджувальне» бомбометання по курсу британського есмінця HMS Defender, коли він проходив в районі мису Фіолент біля берегів окупованого Росією Криму.
  • У Міноборони Великобританії спростували заяву РФ про відкриття попереджувального вогню по есмінцю Defender, а також заперечували, що на шляху проходження корабля російською стороною проводилося бомбометання. У британському військовому відомстві заявили, що корабель ВМС Великобританії здійснював мирний прохід через територіальні води України відповідно до норм міжнародного права.
  • Мініоборони Нідерландів заявило, що російські озброєні винищувачі 24 червня створювали небезпечні ситуації біля фрегата HNLMS Evertsen в міжнародних водах Чорного моря, імітуючи атаку на нього. У Міноборони РФ заявили, що піднімали винищувачі і бомбардувальники «для попередження порушення кордону РФ» біля окупованого Криму, оскільки фрегат Нідерландів нібито рухався в бік Керченської протоки.