У Криму в червні завели дев’ять нових кримінальних справ за ухилення від служби в ЗС Росії Ф – КПГ

Новини
Відправка призовників в окупованому Криму Фото: РИА Новости Крым. Александр Полегенько

В окупованому Криму в червні відкрили дев’ять нових кримінальних справ та винесено 11 вироків щодо кримчан за ухилення від служби в Збройних силах Росії.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

«У червні 2021 року Кримська правозахисна група зафіксувала дев’ять нових кримінальних справ стосовно жителів Криму за ст. 328 КК РФ (ухилення від служби в Збройних силах РФ) і 11 нових вироків, винесених за ст. 328 КК РФ», – йдеться в повідомленні.

Всього на кінець червня КПГ зафіксувала 227 кримінальних справ за ухилення від служби в ЗС РФ, які передані на розгляд в «суди» Криму. За 210 з них вже винесено вирок, ще 17 перебувають на стадії розгляду.

Правозахисники вказують, що проведення призову жителів окупованих територій в армію, що окуповує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції), а переміщення призваних громадян України з окупованої території на територію РФ порушує ст. 49 цієї Конвенції.

Кримська правозахисна група збирає різні докази, зібрані в ході розслідування цього злочину, і спільно з іншими правозахисними організаціями та прокуратурою АРК передає їх в Міжнародний Кримінальний Суд, додали правозахисники.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС.
  • 14 грудня 2020 року МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі. В ньому, зокрема, йдеться і про примус до служби в збройних силах ворожої держави в окупованому Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).