Меджліс стурбований діями Венедіктової з відсторонення Мамедова від «департаменту війни» – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що діяльність заступника генпрокурора України Гюндуза Мамедова з організації розслідування воєнних злочинів, вчинених в окупованому Криму, була гарантією притягнення злочинців до відповідальності. А його відсторонення від курування «департаменту війни» не має підтримки прибічників деокупації Криму.

Про це заявив Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу в програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Ми не приймали спеціального документу у вигляді заяви чи звернення до генерального прокурора. Але хочу зазначити, що саме Меджліс кримськотатарського народу і окремі наші члени Меджлісу, які працюють у сфері визначення індивідуальних санкцій і визначення тих осіб в Криму, які здійснюють злочини проти кримських татар, зокрема Ескендер Барієв та інші, – ми дуже тісно співпрацюємо з Гюндузом Мамедовим», – розповів Чубаров.

Глава Меджлісу заявив, що підходи Мамедова з розслідування воєнних злочинів   «надавали гарантію, віру в те, що ми доведемо багатьох  злочинців- окупантів  до лави підсудних».

«І ми з дуже великою стурбованістю слідкуємо за тими пертурбаціями, які здійснює генеральний прокурор Ірина Венедіктова. Мамедов – єдиний, хто напрацьовував напрямок воєнних злочинів  і здійснював взаємодію з міжнародними організаціями. Думаю, тут треба дійти розуміння пані генеральним прокурором, що такі її підходи не знаходять підтримку серед тих, хто слідкує і хто намагається працювати у напрямках, пов’язаних з окупацією територій України», – сказав Чубаров.

Як повідомлялось, українські правозахисники, юристи та рідні жертв збройного конфлікту звернулись до іноземних посольств та представництв міжнародних організацій в Україні рекомендувати Генпрокурорці Ірині Венедіктовій повернути Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, у підпорядкування заступнику генпрокурора Гюндузу Мамедову, який його створив та має для цього відповідні знання та досвід. Вони також просили президента України забезпечити незалежність роботи прокурорів «департаменту війни».

Волюнтаризм генпрокурорки Ірини Венедіктової може призвести до обнулення або різкого гальмування низки важливих процесів напередодні Кримського саміту і рішення Міжнародного кримінального суду щодо «ситуації в Україні», пише Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань в своєму матеріалі Як поцілити Україні в обидві ноги для видання ZN.UA.

Нагадаємо:

  • 18 жовтня 2019 року Генпрокурор України Руслан Рябошапка призначив прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова заступником генпрокурора.
  • Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту створено наказом Генпрокурора Руслана Рябошапки від 21 жовтня 2019 року. Керівником департаменту став Гюндуз Мамедов.
  • 29 червня 2021 року Генпрокурорка Венедіктова підписала наказ, відповідно до якого «департамент війни» був виведений з підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова та переданий в підпорядкування заступнику генпрокурора Максиму Якубовскому.
  • 30 червня 2021 року в.о. генпрокурора Якубовський  підписав наказ про підпорядкування  «департаменту війни”   генпрокурору Ірині Венедіктовій.