Окупанти заблокували сайт Кримської правозахисної групи в Криму

Новини

В окупованому Криму заблокований сайт Кримської правозахисної групи (КПГ) за нібито «посягання на безпеку РФ». Зараз доступ до ресурсу заблокований як мінімум в Сімферополі, Судаку, Леніне, Керчі, Красноперекопському і Бахчисарайському районах.

Як повідомляє КПГ, в 2020 і 2021 роках було винесено мінімум 20 рішень, що забороняють статті Кримської правозахисної групи до «поширення на території Російської Федерації». Всі публікації стосуються незаконного військового призову в Криму.

У всіх випадках з позовами проти КПГ про заборону інформації в «суди» зверталися представники військової прокуратури.

У всіх рішеннях говориться, що інформація правозахисників нібито «підриває основи конституційного ладу РФ, створює передумови порушення федеративного устрою країни, цілісності і недоторканності її території», оскільки, на думку «судів», «місто федерального значення Севастополь і Крим, будучи суб’єктами РФ , включені в федеративний устрій РФ і становлять невід’ємну основу конституційного ладу держави, а призов громадян на військову службу, в т. ч. які проживають на території суб’єктів Росії, є одним із способів комплектування Збройних сил РФ, що забезпечують цілісність і недоторканність території держави».

З 2018 року КПГ отримала більше 50 повідомлень від Роскомнадзора про внесення статей сайту організації до реєстру інформації, забороненої в РФ.

«Окупанти роблять все можливе, щоб приховати від кримчан ті військові злочини, які вчиняються російською владою в Криму. Щоб люди якомога менше знали про ці порушення, і з’являються рішення судів, які нічого спільного з правосуддям не мають. На тій підставі, що російським прокурорам і суддям не сподобалося кілька текстів на сайті КПГ, Роскомнадзор вирішив заблокувати весь інформаційний ресурс. Таке довільне блокування сайту КПГ обмежує доступ кримчан до великої кількості інформації про захист прав людини. На тлі загальної тенденції посилення блокування доступу до незалежних медіа в Криму, блокування нових ресурсів говорить про посилення політики Кремля в інформаційній сфері. Всі винні за подібні дії повинні понести заслужене покарання», – вважає медіакоординатор КПГ Ірина Сєдова.

На думку голови правління Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, блокування сайту – ще один яскравий приклад російської політики інформаційної ізоляції Криму.

«Наш сайт вже багато років інформує не лише про військові злочини РФ в Криму, але і про постійні порушення прав людини. Ми розповідали і про те, як Росія приховує реальні факти про ситуацію з пандемією, як піддає людей реальній небезпеці заразитися коронавірусів, як вона використовує систему освіти для мілітаризації кримських дітей і про багато іншого. Ця інформація важлива і для самих кримчан. Однак Росія намагається позбавити їх доступу до такої інформації. Більш того, ситуація з нашим сайтом – яскрава ілюстрація того, що законодавство РФ вже давно є інструментом обмеження роботи правозахисників. Згідно з рішеннями судів, наша правозахисна інформація «підриває безпеку і конституційний лад» всієї Росії», – заявила правозахисниця.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС.
  • 14 грудня 2020 року МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі. В ньому, зокрема, йдеться і про примус до служби в збройних силах ворожої держави в окупованому Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).