На КПВВ пропонують відновити обов’язкове тестування на COVID-19

Новини
КПВВ «Станица Луганская»
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: БФ "Право на захист"

На КПВВ пропонується внести зміни до постанови Кабміну і відновити контроль за наявністю негативного результату тестування на COVID-19.

Про це заявила Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, яка пропонує Міністерству охорони здоров’я посилити медико-санітарний контроль на КПВВ через загрозу поширення штаму «Дельта».

«Існує підвищений ризик поширення на території України (в першу чергу, на території Донецької, Луганської та Херсонської областей) на COVID-19, викликаної новим штамом Дельта», – йдеться в ньому.

Відзначається, що діючи зараз умови виїзду громадян з непідконтрольних територій не передбачають проведення експрес-тестування на визначення антигену коронавірусу.

Правозахисники нагадують, що громадянам, які планують перетинати лінію розмежування на Донбасі, треба обов’язково перевірити наявність чинної електронної перепустки. При цьому важливо знати, що перепустка для перетину КПВВ має термін закінчення, а безстроковими є тільки ті, які були оформлені після 28 березня 2019 року.

Оформити перепустку можна на електронному порталі державних послуг iGov або на сайті Служби безпеки України. Треба заповнити спеціальну форму, авторизуватись, заповнити всі необхідні поля. На сайті СБУ можна відстежувати процес розгляду заявки. Такий процес повинен займати не більше 10-15 днів. В подальшому на електронну пошту прийде підтвердження про те, що вам дозволяють виїзд на непідконтрольну територію, або відмова із зазначенням її причини. Після того, як громадянин отримає підтвердження, потрібно визначитися з маршрутом руху. Також потрібно пам’ятати, що уповноважені особи на КПВВ перевірятимуть документи і мету поїздки.

Нагадаємо:

  • Правозахисники нагадали правила оформлення дозволів на в’їзд до тимчасово окупованих територій Донбасу через КПВВ на лінії розмежування, які з 28 березня 2019 року видаються без обмеження терміну дії.
  • Правозахисник звертає увагу громадян, що у дозволу на перетин КПВВ на лінії розмежування на Донбасі, який видає СБУ, є визначений термін дії, хоча пропуск і називають «безстроковим».