МЗС України висловило протест через рішення РФ залучити населення ОРДЛО до виборів у Держдуму

Новини
ДНР

Організація виборчого процесу на окупованій території України та залучення до нього місцевого населення, якому примусово було нав’язано російське громадянство, ставить під сумнів легітимність результатів виборів.

Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із схваленням Центральною виборчою комісією РФ рішення щодо залучення населення тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях України (ОРДЛО) до запланованих на вересень цього року виборів до Державної думи Федеральних зборів РФ шляхом участі в електронному голосуванні.

«Такі дії російської сторони, поряд із незаконною організацією виборів в Держдуму на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, є грубим порушенням норм та принципів міжнародного права, Конституції та чинного законодавства України. Незважаючи на усі спроби України стабілізувати ситуацію у зоні конфлікту, російська сторона нехтує зусиллями, що докладаються у рамках Нормандського формату та Тристоронньої контактної групи для пошуку дієвих шляхів врегулювання російсько-українського збройного конфлікту на основі міжнародного права та поваги до суверенітету України», – сказано в повідомленні.

Жителі ОРДЛО, які отримали російський паспорт, зможуть «проголосувати» на виборах депутатів Держдуми РФ в онлайн-форматі. «Виборці» також повинні бути користувачами єдиного порталу держпослуг із підтвердженим обліковим записом.

Жителів окупованій частині Донецької області масово записують в прихильники «Єдиної Росії» прямо на вулиці. Щоб стати прихильником правлячої в Росії партії, жителям ОРДО необхідно мати при собі фотографії та паспорт громадянина РФ. При відсутності свіжого фото, всіх бажаючих фотографують прямо на пікеті.

В кінці березня 2021 року «центр громадських зв’язків МВС ЛНР» повідомив про видачу 600 тисяч «паспортів ЛНР» жителям ОРЛО.

У лютому 2021 року угрупування «ДНР» заявило, що видало понад 655 тисяч «паспортів ДНР», і ще 215,5 тисяч жителів непідконтрольної українському уряду частини Донецької області отримали російські паспорти.

Нагадаємо:

  • 16 березня 2016 року в так званій «ДНР» почали видавати місцевим жителям «паспорти ДНР».
  • 18 лютого 2017 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання Росією документів, виданих українцям, які проживають на окупованих територіях Донбасу «органами влади» так званих «ДНР» і ЛНР », які в Україні визнані терористичними організаціями.
  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • СБУ розслідує факти примушення українських громадян, які мешкають на тимчасово непідконтрольній території Луганщини, отримувати так звані «паспорти ЛНР», як воєнний злочин.
  • «Адміністрації» так званої «ДНР» пропонують ввести новий «податок» для самозайнятих жителів ОРДО, зокрема, надання косметичних послуг на дому, фото- і відеопослуг, репетиторство, добову і погодинну здачу житла в оренду. З пропозицією «Про податок на професійний дохід» виступив так званий «молодіжний парламент ДНР».