На адмімежі з Кримом знову введуть експрес-тести на COVID-19

Новини
экспресс-тесты
КПВВ «Чонгар» Фото: investigator.org.ua

На пунктах пропуску через адміністративний кордон з окупованим Кримом знову введуть експрес-тести на COVID-19. Це пов’язано з ростом по захворюваності, які фіксують на півострові і зростанням потоку пасажирів, що перетинають адміністративний кордон.

Про це повідомив голова Херсонської обласної держадміністрації Сергій Козир телеканалу «Дом».

«Планується, що протягом 6-7 днів ми відновимо проведення тестування на КПВВ. Це пов’язано з прийняттям постанови Кабміну. Що стосується обмежень, то це не наша прерогатива, ми свої пропозиції надали», – сказав Козир.

«Ми добре бачимо і відстежуємо епідемічну ситуацію, яка відбувається на тих територіях, з якими межує Херсонська область. Я маю на увазі в першу чергу Крим. На сьогодні добовий приріст, який вони фіксують, перевищує 550 інфікованих. Є достатньо даних для того, щоб говорити, що це неправда і хворих набагато більше. Тому що у них зайнято вже 4200 ліжок», – розповідає головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич.

Попри скасування з 15 липня обов’язкової обсервації при в’їзді до Криму окупанти вимагатимуть у громадян, які перетинають адмінмежу з окупованим півостровом, медичний документ з підтвердженням негативного результату ПЦР-тесту на коронавірус. Тест має бути зроблений не пізніш ніж за три дні до прибуття на територію Криму.

Як повідомлялось, 7 травня 2021 року голова Херсонської ОДА Сергій Козир заперечив, що на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» не вистачає експрес-тестів на антитіла COVID-19, як про це повідомляли громадяни та журналісти. Він стверджував, що тестування на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом відбуваються в штатному режимі, тестів в Херсонській області вистачає і зараз очікується їх нова партія.

Також читайте інтерв’ю ЦЖР з представницею Уповноваженого щодо дотримання прав жителів АР Крим та Севастополя Ірина Верігіна: В першу чергу кримчан цікавить перетин КПВВ та оформлення українських документів

Нагадаємо:

  • 5 січня 2021 року Кабмін України прийняв постанову, якою дозволив проводити в КПВВ тестування на коронавірус осіб, які прибувають з територій окупованого Криму і Донбасу не тільки методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигену COVID-19.
  • 11 січня заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій повідомив, що для КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом виділено 1000 тест-систем по 500 на кожний. Тестування є безкоштовним.
  • З 15 липня в окупованому Криму скасовано обов’язкову 14-денну обсервацію для громадян, що в’їжджають з материкової України, а також з-за кордону.