В аеропорту Херсона виявлений підприємець, який надавав транспортні послуги під час проведення призовних кампаній у Криму

Новини
Відправка призовників в окупованому Криму Фото: РИА Новости Крым. Александр Полегенько

Правоохоронцями АРК у Міжнародному аеропорту «Херсон» 29 липня при спробі в’їзду до України був виявлений громадянин України, кримський підприємець Павло Захарченко, який підозрюється у систематичному наданні транспортних послуг окупаційній «владі» Криму під час проведення незаконних призовних кампаній кримчан до лав ЗС РФ на території окупованого півострова.

За процесуального керівництва прокуратури автономії кримчанину повідомлено про підозру у пособництві в порушенні законів та звичаїв війни (ч.5 ст.27, ч.1 ст.438 КК України), що полягає у сприянні незаконній діяльності «військового комісаріату Республіки Крим» під час проведення незаконних призовних кампаній в Криму. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років, повідомляє прокуратура АРК та Севастополя.

Як зазначається, у рамках розслідування кримінального провадження за фактом примушування кримчан служити в Збройних силах РФ (ч. 1 ст. 438 КК України), що є воєнним злочином та підпадає під заборону статті 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, правоохоронцями автономії встановлено громадянина України, який на момент окупації півострова був власником та керівником приватного підприємства у Сакському районі АР Крим, що спеціалізується на пасажирських перевезеннях.

Після окупації Росією Криму, кримчанин перереєстрував підприємства відповідно до законодавства РФ та продовжив займатися підприємницькою діяльністю.

«Окрім цього, підозрюваний протягом 2016-2017 років надавав допомогу окупаційні владі, уклавши договори з «військовим комісаріатом Республіки Крим», у забезпеченні проведення 4 незаконних призивних кампаній в Криму. Зокрема, систематично надавав транспортні засоби для перевезень призовників з «військових комісаріатів» різних районів окупованого півострова до збірного розподільного пункту «Республіки Крим» та залізничного вокзалу у м. Сімферополі, звідти вони прямували для проходження служби за межі окупованого півострова», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, вказали у прокуратурі, згідно з умовами одного із контрактів, транспортні засоби, що належали підприємству підозрюваного, під час проведення однієї призовної кампанії, мають здійснити 496 рейсів, перевізши 3200 осіб. Плата за надані послуги становила понад 1 млн російських рублів.

Досудове розслідування здійснюється СУ ГУ СБУ в АР Крим. На даний час, вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.

У відомстві не назвали ім’я підозрюваного кримчанина. Однак за інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про Захарченко Павла Юрійовича, який є індивідуальним підприємцем та надає послуги з пасажирських перевезень. Автобуси, які йому належать, курсують по 59 маршрутах, відправляються з 49 автовокзалів в 16 населених пунктах окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС.
  • 14 грудня 2020 року МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі. В ньому, зокрема, йдеться і про примус до служби в збройних силах ворожої держави в окупованому Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).