РФ готується до розміщення ядерної зброї у Криму – Резніков

Новини
ядерного оружия
Фото: РИА Новости / Рамиль Ситдиков

РФ готується до розміщення ядерної зброї в Криму: Україна цим особливо занепокоєна. Саме з опорою на Крим Росія здійснює військові операції на Близькому Сході та в Африці і впливає на Балкани. Також під прямою загрозою опинилась Польща.

Про це заявив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков керівнику американського фонду Jamestown Foundation Глену Говарду у США.

«Росія вже де-факто окупувала Азовське море і тотально змінила баланс у Чорному, повністю його мілітаризувала. Ми особливо занепокоєні діями РФ, які спрямовані на підготовку Криму до розгортання там ядерної зброї. Зараз те саме відбувається з Північним потоком-2, у результаті реалізації якого три країни Балтії опиняться під страшенним тиском», – сказав Резніков.

В окупованому Криму РФ вже розмістила потенційні носії ядерної зброї. Також РФ постійно збільшує в Криму кількість своїх військових та воєнної техніки, заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Як повідомлялось, 23 лютого 2021 року очільник МЗС України Дмитро Кулеба під час виступу в сегменті високого рівня Конференції з роззброєння 2021 року заявив, що Росія активно нарощує ядерний потенціал на території тимчасово окупованого Криму, підриваючи без’ядерний статус українського півострова.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року голова комітету Держдуми РФ з оборони Володимир Шаманов повідомив, що Росія розмістила в окупованому Криму далекі надзвукові ракетоносці Ту-22М3, які здатні знищити будь-які цілі в Європі та можуть нести ядерну зброю.
  • 12 грудня 2020 року заступник Постійного представника України в ООН Юрій Вітренко на засіданні Генасамблеї ООН висловив побоювання щодо можливості розгортання РФ ядерного потенціалу в окупованому Криму.
  • 17 грудня 2020 року Євросоюз висловив серйозну стурбованність розміщенням Росією в окупованому Криму літаків і ракет, здатних нести ядерні боєприпаси, а також захопленням нею колишніх об’єктів зберігання ядерної зброї на півострові.
  • За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, Росія розмістила в окупованому Криму носії ядерної зброї і проінспектувала побудовані ще за часів СРСР на півострові об’єкти для її зберігання.