Адвокат направив скарги через застосування в РФ тюремниками катувань до кримського політв’язня Газієва

Новини
Сервет Газієв після перенесеного у липні 2021 року мікроінсульту Фото: crimean-solidarity.org

Едем Семедляєв, адвокат фігуранта другої сімферопольської «справи кримських мусульман», 61-річного Сервета Газієва, який утримується в СІЗО-5 Ростовської області РФ, подав скарги до Слідчого комітету і прокуратури Ростовської області РФ у зв’язку з заподіянням його підзахисному фізичних і моральних страждань тюремниками міжобласної туберкульозної лікарні №19 Ростова-на-Дону, де він перебував на лікуванні після перенесеного мікроінсульту.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

Зокрема, Семедляєв подав скаргу на адресу прокурора Ростовської області з приводу поміщення Сервета Газієва в одну камеру з психічно хворими людьми в міжобласній туберкульозній лікарні №19, в якій зажадав провести перевірку і покарати відповідальних.

Також Семедляєв повідомив про злочин керівнику слідчого управління Слідчого комітету РФ по Ростовській області. У зверненні детально викладені обставини побиття Сервета Газиієа співробітниками МОТБ-19, його зйомки на відеокамеру, образи і насильницьке підстригання бороди з метою утиску його релігійних переконань. Захисник також зажадав провести перевірку і притягнути винних до відповідальності.

Також адвокат звернувся заявою до начальника СІЗО-5 Ростова-на-Дону з проханням невідкладно направити Сервета Газієва на проходження медичного огляду не в тюремну лікарню, а також видати йому і підзахисному копію результатів обстеження. Юрист зазначив у зверненні, що Газієв піддався фізичним і моральних стражданням з боку співробітників МОТБ-19, де він повинен був проходити лікування після перенесеного мікроінсульту.

Як повідомлялось, 28 черня 2021 року в українського політв’язня, кримського татарина Сервета Газієва, якого незаконно утримують в СІЗО Ростовської області РФ, стався мікроінсульт, що викликало параліч правої сторони обличчя.

У вересні 2021 року співробітники тюремної туберкульозної лікарні в Ростові-на-Дону, де Сервет Газієв лікувався після перенесеного мікроінсульту, побили і насильно підстригли йому бороду.

Нагадаємо:

  • 27 березня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ. Серед затриманих був і Асан Яніков. 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • В ФСБ заявили, що в окупованому Криму провели обшуки у прихильників організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії.
  • 28 березня 2019 року у російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня 2019 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.