Зеленський ввів в дію санкції РНБО проти причетних до незаконних виборів в Держдуму РФ у Криму і на Донбасі

Новини
Фото: c-inform.info

Президент України Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про застосування персональних санкцій економічних та інших обмежувальних заходів щодо 141 фізичної особи та 49 юридичних осіб, громадян України та РФ, причетних до виборів в Держдуму в окупованому Криму і на Донбасі, які проходили з 17 по 19 вересня 2021 року.

Про це йдеться в указі президента №559/2021.

Загалом під економічні санкції та інші обмежувальні заходи потрапили 141 фізична особа та 49 юридичних осіб. Серед фізичних осіб громадяни України та Росії, а також люди, які мають паспорти обох країн.

eb0952acc32375da870933552c72759d_1635840013
cff6e18a3a838f2fc49ea36ed9f55364_1635840013

Під санкції потрапляють:

  • Олексій Козирєв – член «Судової колегії у кримінальних справах Верховного суду Республіки Крим»;
  • Анастасія Супряга – «старший прокурор відділу державних звинувачень прокуратури Республіки Крим»;
  • Ірина Кагітіна – «суддя Київського районного суду» Сімферополя;
  • Олексій Тихопой – «суддя Київського районного суду» Сімферополя;
  • Андрій Гіба – начальник слідчого відділу УФСБ Росії у Криму та Севастополі;
  • Роман Сапрунов – суддя Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону.

Серед юридичних осіб – компанії, зареєстровані в Криму, Росії та суб’єктах РФ, а також «Слідчий ізолятор № 1 у Сімферополі. Також обмеження стосуються СІЗО №1 «Управління ФСВП Росії у Криму та Севастополі».

Також санкції введені проти голови російського байкерського клубу «Нічні вовки» Олександра Залдостанова, голови Севастопольської виборчої комісії Сергія Даниленка, секретаря комісії Катерини Пиркової, начальника Управління ФСБ в окупованому Криму Леоніда Михайлюка тощо.

Термін дії санкцій – три роки. Контроль за виконанням рішення Зеленський поклав на секретаря РНБО Олексія Данілова. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони та оборони від 5 жовтня про застосування персональних санкцій економічних та інших обмежувальних заходів щодо 95 осіб, громадян України та РФ, причетних до виборів в Держдуму в окупованому Криму, які проходили з 17 по 19 вересня 2021 року.

Також читайте матеріал ЦЖР Вибори до Держдуми: кримські корупціонери замість кримських колаборантів

Верховна Рада ухвалила проект постанови №6078 «Про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимності виборів депутатів Державної Думи Російської Федерації 2021 року».

Центр журналістських розслідувань встановив імена найнятих Кремлем «міжнародних спостерігачів», які порушивши український кордон і міжнародне право, приїхали до окупованого Криму спостерігати за незаконним голосуванням на «виборах» до Держдуми РФ. Як виявилось, ситуація зі «спостерігачами» в окупованому РФ Криму плачевна для «легалізаторів» його анексії – їх кількість, в порівнянні з іншими роками, просто мізерна. Подробиці у матеріалі: «Кого РФ виписала з-за кордону спостерігати за незаконними виборами на території Криму».

Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що приїзд агентів російського впливу до окупованого Криму, яких Росія називає «міжнародними спостерігачами» на незаконно організованих нею «виборах» до Держдуми РФ – їхня приватна ініціатива, адже вони нікого, крім себе не представляють.

Нагадаємо:

  • З 17 по 19 вересня 2021 року в Росії проходило триденне голосування на виборах до Держдуми РФ. Основним днем голосування вважається 19 вересня, а 17 і 18 вересня – додатковими. При цьому РФ незаконно організувала проведення виборів на окупованій території АР Крим та Севастополя. В ОРДЛО Росія сприяла так званому «електронному голосуванню» або організовувала підвезення осіб, що отримали російські паспорти, на територію Росії.
  • Зарішенням РНБО, Україна запровадить санкції проти всіх осіб, які залучені до організації та проведення виборів у Держдуму РФ на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу, а також стосовно іноземних громадян, незалежно від їх статусу, які виявлять бажання бути спостерігачами за виборами на цих територіях.