Bellingcat анонсує вихід розслідування про операцію з затримання «вагнерівців» вже цього тижня

Новини
Затримання бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі, 29.07.2020 Фото: Белтелерадиокомпания / AP

Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat повідомила 13 листопада, що на початку цього тижня буде опубліковане розслідування щодо «вагнергейту» — затримання в липні 2020 року у Білорусі групи з понад 30 росіян, причетних до так званої «приватної військової компанії Вагнера».

«На початку наступного тижня буде опубліковано наш довгоочікуваний звіт про «Вагнергейт», у якому буде надано деталі того, що призвело до арешту 33 ймовірних російських найманців у Білорусі в липні 2020 року», — написано в повідомленні групи.

Повідомляється, що розслідування містить понад 11 000 слів і базується на інтерв’ю з особами, причетними до операції та величезній кількості документальних доказів, які можна порівняти із заявами президента України та його команди.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов стверджуэ, що секретну операцію СБУ та ГУР МО по затриманню бойовиків ПВК «Вагнер» провалили через витік інформації з України, «найбільш ймовірно, з тих кіл, які працюють на зближення з РФ ціною будь-яких поступок, і мають доступ до цілком таємної інформації найвищого допуску».
  • Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.
  • Міжнародна організація Bellingcat працює над розслідуванням з приводу підготовки українськими спецслужбами спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії «Вагнер» і її зриву на фінальному етапі.
  • Офіс президента України намагався залучити керівництво служби зовнішньополітичної розвідки Великої Британії MI-6, щоб не допустити виходу фільму-розслідування Bellingcat про зрив спецоперації із затримання бойовиків ПВК «Вагнер».