Білорусь, Єрмак, ПВК «Вагнера»: Bellingcat опублікували першу частину розслідування про зрив операції з затримання російських найманців

Новини
Затримання бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі, 29.07.2020 Фото: Белтелерадиокомпания / AP

Розслідувальний проєкт Bellingcat опублікував першу частину розслідування про спецоперацію із затримання в Україні 33 найманців ПВК «Вагнера». Василь Бурба, тодішній директор ГУР МОУ, повідомив Bellingcat, що про перенесення операції попросив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Причиною було те, що Зеленський щойно досяг згоди з Росією щодо припинення вогню на Донбасі.

Публікація англійською мовою, яка називається «Inside Wagnergate: Ukraine’s Brazen Sting Operation to Snare Russian Mercenaries» з’явилася на сайті організації у сьогодні, 17 листопада.

Російськомовну версію можна прочитати на сайті The Insider, «Приземление валькирий. История спецоперации Украины по перехвату самолета с боевиками ЧВК Вагнера. Ч. I — вербовка».

Як повідомив Христо Грозєв, керівник проєкту Bellingcat, розслідування опублікують у трьох форматах: 2-годинний документальний фільм-розслідування; коротший документальний фільм — медійний продукт; текстова версія.

У нині опублікованій першій частині текстової версії йдеться про те, як українським розвідникам вдалося завербувати бойовиків ПВК Вагнера та отримати з їхніх рук прямі докази їхньої участі у військових злочинах. Оповідь переривається у частині історії, коли 33 бойовика перетнули кордон Росії та Білорусі в автобусі та направились в сторону аеропорту.

У розслідуванні йдеться, зокрема, про те, що план по захопленню бойовиків був представлений політичному керівництву України в червні 2020 року і затверджений на початку липня 2020 року. Однак тоді операцію відклали.

Як зазначають у Bellingcat, хронологія та контекст подій, про які йдеться у цьому розслідуванні, були складені на основі десятків інтерв’ю з учасниками спланованої бойової операції, а також російськими найманцями, яких Україна намагалася захопити.

Вербування відбувалося через неіснуючу військову компанію, які на думку української влади, скоїли серйозні злочини, воюючи за підтримувані Росією військові формування на сході країни.

Перебуваючи транзитом в українському повітряному просторі, літак з найманцями мав приземлитися в Україні через фальшиве повідомлення про мінування.

Однак у Києві в останню хвилину відбулася зміна плану. Василь Бурба, тодішній директор ГУР МОУ, повідомив Bellingcat, що про перенесення операції попросив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Причиною було те, що Зеленський щойно досяг згоди з Росією про припинення вогню на Донбасі.

Bellingcat попросив Офіс Президента відповісти на питання щодо деталей цього розслідування, але не отримав відповіді до публікації.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов стверджуэ, що секретну операцію СБУ та ГУР МО по затриманню бойовиків ПВК «Вагнер» провалили через витік інформації з України, «найбільш ймовірно, з тих кіл, які працюють на зближення з РФ ціною будь-яких поступок, і мають доступ до цілком таємної інформації найвищого допуску».
  • Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.
  • Міжнародна організація Bellingcat працює над розслідуванням з приводу підготовки українськими спецслужбами спецоперації із захоплення найманців російської приватної військової компанії «Вагнер» і її зриву на фінальному етапі.
  • Офіс президента України намагався залучити керівництво служби зовнішньополітичної розвідки Великої Британії MI–6, щоб не допустити виходу фільму-розслідування Bellingcat про зрив спецоперації із затримання бойовиків ПВК «Вагнер».