Громадяни, які збираються перетинати КПВВ на Донбасі, мають заздалегідь перевіряти стан своєї електронної перепустки – правозахисники

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: Facebook Восток SOS

Правозахисники нагадують громадянам, які збираються перетинати КПВВ на лінії розмежування на Донбасі, про необхідність заздалегідь провіряти стан своєї перепустки в електронному кабінеті. Останнім часом на КПВВ збільшилась кількість випадків, коли громадян не пропускають через КПВВ через відсутність електронної перепустки у базі.

Про це повідомляє Благодійний фонд «Право на захист».

«До уваги громадян, що перетинають КПВВ! Ще раз звертаємо вашу увагу, що перед виїздом потрібно завжди перевіряти стан своєї електронної перепустки, необхідної для перетину», – йдеться у повідомленні.

Останніми днями представники БФ «Право на захист», які працюють на контрольних пунктах в’їзду-виїзду, фіксують збільшення кількості громадян, які звертаються за допомогою в оформленні електронних перепусток.

«Щодня до наших співробітників безпосередньо на КПВВ «Станиця Луганська» звертаються за консультацією щодо перепустки від 20 до 30 осіб, з яких допомогу в оформленні перепустки у прискореному режимі отримують лише 10 – 15 осіб … Кожен бенефіціар, що звертається до нас, має свою унікальну історію, однак основною проблемою є те, що люди не цікавляться станом своїх перепусток, або ж просто не знають про необхідність оформляти їх», – зазначають правозахисники.

Як вказують у БФ «Право на захист», таких ситуацій можна уникнути, якщо всі громадяни, що перетинають лінію розмежування будуть знати:

  • перед початком подорожі необхідно пересвідчитись, що електронна перепустка чинна;
  • електронні перепустки можуть бути видалені з бази, якщо допущена помилка при внесенні особистих даних, наприклад, одна літера в імені чи прізвищі;
  • електронна перепустка не може бути чинною наступного дня після подачі – оформлення займе до 15 днів. Звертайте увагу: в електронному кабінеті має світитися «дійсний», а не «в обробці»;
  • право на оформлення електронної перепустки у прискореному режимі мають люди, що прямують на лікування, догляд за родичами, похорони, після зміни паспорта тощо. При цьому з собою мають бути документи, що підтверджують будь-який з вищенаведених фактів. Якщо є сумніви, варто перед початком подорожі проконсультуватися.

Як повідомлялось, правозахисники нагадали, що громадянам, які планують перетинати лінію розмежування на Донбасі, треба обов’язково перевірити наявність чинної електронної перепустки. При цьому важливо знати, що перепустка для перетину КПВВ має термін закінчення, а безстроковими є тільки ті, які були оформлені після 28 березня 2019 року.

Оформити перепустку можна на електронному порталі державних послуг iGov або на сайті Служби безпеки України. Треба заповнити спеціальну форму, авторизуватись, заповнити всі необхідні поля. На сайті СБУ можна відстежувати процес розгляду заявки. Такий процес повинен займати не більше 10-15 днів. В подальшому на електронну пошту прийде підтвердження про те, що вам дозволяють виїзд на непідконтрольну територію, або відмова із зазначенням її причини. Після того, як громадянин отримає підтвердження, потрібно визначитися з маршрутом руху. Також потрібно пам’ятати, що уповноважені особи на КПВВ перевірятимуть документи і мету поїздки.

Через КПВВ на Донбасі не пропускатимуть людей, чия електронна перепустка перебуває в обробці.

Нагадаємо:

  • Правозахисники нагадали правила оформлення дозволів на в’їзд до тимчасово окупованих територій Донбасу через КПВВ на лінії розмежування, які з 28 березня 2019 року видаються без обмеження терміну дії.
  • Правозахисник звернув увагу громадян, що у дозволу на перетин КПВВ на лінії розмежування на Донбасі, який видає СБУ, є визначений термін дії, хоча пропуск і називають «безстроковим».