У Сербії суд виніс перший вирок за організацію участі у війні на окупованій території України

Новини
Російська військова вантажівка проїжджає повз блокпоста з прапорами РФ, Сербії та ВМФ Росії на трасі Сімферополь-Севастополь під час окупації Криму Росією, 13 березня 2014 р. Фото: AFP

У Сербії винесли перший вирок за організацію участі у війні на окупованій території України. Обвинувачений, як зазначено в рішенні Високого суду Белграда, свою вину визнав. Суд виніс обвинувальний вирок на підставі угоди про визнання винуватості. Обвинувачений визнаний винним і засуджений до шести місяців позбавлення волі у вигляді домашнього арешту, без електронного нагляду.

Як повідомляє Radio Slobodna Europa з посиланням на рішення суду, у вироку від 22 жовтня 2021 року йдеться, що «обвинувачений винен у тому, що в період з 18.10.2014р. до середини листопада 2014 року, перебуваючи в осудному стані, усвідомлюючи свій злочин, вчинення якого він хотів, і усвідомлюючи його законодавчу заборону, з наміром вчинити злочин участі у війні чи збройному конфлікті в іноземній державі… спонукав інших осіб до скоєння цього злочину та організував групу осіб для вчинення цього діяння».

Засуджений зв’язувався з зацікавленими бійцями в Сербії через соціальні мережі, а потім електронною поштою «надсилав їм авіаквитки на рейс Белград-Москва».

Згідно з вироком, він передав їм інформацію про їх подальше переміщення з Москви до Алчевська в Україні, який перебуває під контролем проросійських сил, «щоб зазначені особи брали участь у війні – збройному конфлікті на території України».

Також додається, що підсудний «раніше приєднався до проросійських сил добровольцем» на сході України, а також у вересні 2014 року разом з іншою людиною з Колумбії заснував воєнізоване формування «Інтернаціональна бригада», що складається з сербів, французів та іспанців.

Участь та організація участі у війні в іноземній державі є кримінальним злочином у Сербії із загрозою покарання та позбавленням волі на строк до десяти років.

Це перший подібний вирок у країні, з якої, за оцінками посла України в Сербії Олександра Олександровича від грудня 2018 року, понад 300 громадян пішли воювати на боці сепаратистів на Донбасі.

Досі суди в Сербії вели провадження лише через бойові дії за кордоном, а за організацію участі ніхто не відповідав.

Міський суд Праги заочно засудив до 20 років позбавлення волі чоловіка на ім’я Їржі Урбанек, який воював на Донбасі на боці проросійських бойовиків. Засуджений, який мав позивний Бегемот, поїхав до України у 2015 році та, як встановили правоохоронці, щонайменше до січня 2018 року воював на боці бойовиків. Урбанек допомагав копати окопи, брав участь у патрулюванні та бойових діях проти ЗСУ, зокрема під Мар’їнкою, Красногорівкою і Спартаком.

Празький міський суд 1 червня засудив до 20 років позбавлення волі громадянина Чехії Мартіна Кантора, який брав участь в бойових діях на Донбасі проти Збройних Сил України у лавах бойовиків так званої «ЛНР».

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2020 року міський суд Праги засудив до 4,5 років ув’язнення громадянина Білорусі Олексія Фадєєва за участь в організованому злочинному угрупованні на Донбасі. Він брав участь у бойових діях проти України у лавах так званої «Республіканської гвардії ДНР», однак стверджував, що стріляв тільки на навчаннях.
  • 5 грудня 2020 року празький Верховний суд змінив умовний термін на три роки в’язниці для громадянина Чехії Павела Кафки, який брав участь у збройному конфлікті на Донбасі та у лавах незаконних збройних формувань воював проти Збройних Сил України.
  • 21 квітня 2021 року у Чехії Національний центр протидії організованій злочинності (NCOZ) провів широкомасштабну операцію, в ході якої були затримані не менше п’яти чехів, які були членами воєнізованих формувань і, як підозрюють, воювали на Донбасі на стороні проросійських бойовиків. Вони працювали під контролем співробітників ГРУ, які працювали в російському посольстві в Празі. 23 квітня Окружний суд Праги ухвалив взяти під арешт трьох з п’яти підозрюваних.