В Криму українською мовою навчається не більше сотні школярів – Кримська правозахисна група

Новини
Колишня українська школа-гімназія в Сімферополі Фото: investigator.org.ua

Кількість кримських учнів, які отримують освіту українською мовою, за роки окупації скоротилася у 64 рази. 

Про це повідомляє у Facebook Кримська правозахисна група. 

На окупованому півострові українську мову фактично викорінили з системи освіти та інших сфер публічного життя, пишуть правозахисники.

«До початку окупації понад 12 тисяч учнів Криму  навчалися українською мовою (понад 7% школярів). Нині ця цифра, згідно із заявами окупаційної влади, становить трохи більше 200 учнів (0.1% школярів). Але згідно з інформацією КПГ, ця цифра не перевищує 100 учнів», – сказано у повідомленні.

За даними правозахисників, навчання кримськотатарською мовою також скорочується.

Така тенденція русифікації освіти в Криму посилює розрив зв’язків молоді з материковою Україною.

Раніше газета кримського відділення партії «Комуністи Росії» опублікувала статтю про етноцид українців в окупованому Криму, у якій звинуватила окупаційну “владу” у знищенні української освіти на півострові. 

Нагадаємо: 

  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • В окупованому Росією Криму офіційно числиться лише одна школа з вивченням української мови – в Феодосії, але насправді українську мову там не вивчають, повідомив  02 січня 2020 року керівник «Кримськотатарського ресурсного центру» Ескендер Барієв.
  • Згідно з результатами моніторингу Кримської правозахисної групи, в Криму не залишилося жодної школи, в якій вивчення всіх предметів ведеться українською мовою.
  • У Бахчисараї окупанти закрили всі кримськотатарські групи в дитячих садках і школах, повідомив учасник кримськотатарського національного руху Едем Дудаков.