Комуністи Грача говорять про етноцид українців в окупованому Криму

Новини
Українська школа-гімназія в Сімферополі, 20 лютого 2014 р Фото: investigator.org.ua

В Криму за панування Росії відбувається етноцид українців і знищення української мови, пише газета “Искра Правды” Кримського відділення партії Комуністи Росії, яке очолює колишній народний депутат України Леонід Грач. Це свідчить про невиконання Росією наказу Міжнародного суду ООН в Гаазі про необхідність відновлення освіти українською мовою в Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Стаття “Поверніть нам українську гімназію!” опублікована російською мовою у випуску газети “Искра Правды” №5 від 20 лютого 2020 року. 

Автори статті, які називають себе батьками українських дітей, звертають увагу, що протягом шести років окупації “влада” Криму позбавляється всього українського:

“Кримська влада закрила всі українські школи, українські дитячі садки, український театр, українську гімназію, українську газету, – це в той час, коли на півострові проживає понад 500 тисяч українців. Такого не було навіть під час війни. Все це свідчить про те, що в Криму почався етноцид українців, порушуються їх права на звернення, культуру, віросповідання…”, – сказано у статті.

“Чому влада робить все для того, щоб знищити все українське в Криму? Як же діти будуть говорити, писати, читати рідною українською мовою, якщо немає школи, немає підручників, вчителів і т. ін.”, – запитують автори.

Вони нагадують, що в усіх цивілізованих країнах світу національні меншини мають рідні школи, театри, церкви, говорять, пишуть, читають рідною мовою, але в окупованому Криму такого бути не може.

Автори статті звертаються до окупаційної “влади” Криму, до “міністерств освіти і культури” з проханням відродити українську гімназію і відкрити в кожному районному центрі українську школу. 

“Не можна дітей позбавляти можливості вчитися рідною мовою. Мало, але ще лишилися вчителі, які знають українську мову, і знають, що і як робити, щоб вирішити успішно це завдання”, – пишуть вони.

Також автори статті звертаються до керівника кримської організації партії Комуністи Росії Леоніда Грача й до президента РФ Володимира Путіна з проханням сприяти відродженню української освіти на окупованому півострові. 

«Позитивне вирішення цього питання покаже всьому світу, що в Республіці Крим поважають гідність і права людини, що відповідає вимогам Статуту ООН, а на півострові процвітають мир і дружба між народами», – додають автори статті.

Міжнародний суд ООН в Гаазі 19 квітня 2017 року видав наказ про тимчасові заходи щодо забезпечення позову України проти РФ, за яким Росія протягом року мала забезпечити відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу і освіти українською мовою в окупованому Криму. 

РФ не виконала наказ Міжнародного суду ООН в Гаазі щодо необхідність відновлення освіти українською мовою в Криму, про що 4 червня 2018 року повідомила тоді заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, виступаючи на засіданні Суду в Гаазі. 

Нагадаємо: 

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року. 18 травня 2018 року Суд звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року в частині поновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.
  • В окупованому Росією Криму офіційно числиться лише одна школа з вивченням української мови – в Феодосії, але насправді українську мову там не вивчають, повідомив  02 січня 2020 року керівник «Кримськотатарського ресурсного центру» Ескендер Барієв.
  • Згідно з результатами моніторингу Кримської правозахисної групи, в Криму не залишилося жодної школи, в якій вивчення всіх предметів ведеться українською мовою.
  • У Бахчисараї окупанти закрили всі кримськотатарські групи в дитячих садках і школах, повідомив учасник кримськотатарського національного руху Едем Дудаков.