В Туреччині посіпаки російських окупантів відволікали увагу від порушення прав людини в Криму

Новини
Фото: facebook / Ünver Sel

10 грудня 2021 року, у Міжнародний день прав людини, в столиці Туреччини Анкарі відбулися два заходи, які пов’язані з правами кримських татар на тимчасово окупованому кримському півострові. Проросійські туристи зібралися, щоб розповісти одне одному, як добре живеться кримських татарам з Росією, а українські та турецькі політики били на сполох через масові порушення прав людини в Криму.

У науковій панелі на тему «Кримські татари і права людини в окупованому Криму» взяли участь Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, нардеп Рустем Умеров, депутат турецького парламенту Еміне Нур Гюнай, представник Президента України в АРК Антон Кориневич, голова Генерального центру кримськотатарських асоціацій Намік Кемаль Баяр та головний радник Президента Туреччини Ялчин Топчу.

Інформацію про це оприлюднило Посольство України в Туреччині.

Ялчин Топчу, який взяв участь у панелі, зазначив:

«Туреччина готова виступити посередником проти можливого конфлікту в регіоні. Туреччина завжди підтримувала і підтримуватиме політичний суверенітет та територіальну цілісність України, включаючи Крим».

Народний депутат України Рустем Умєров повідомив: «Лише в жовтні 2021 в окупованому Криму відбулося 3 обшуки, 73 затримання та 16 ув‘язнень. Зафіксовано порушення прав людини у вигляді рішень щодо 40 штрафів та 47 судових розглядів проти активістів».

Президія Меджлісу кримськотатарського народу в День прав людини звернулася до всіх міжнародних організацій, урядів і парламентів держав із закликом вжити жорстких заходів економічного, політичного та дипломатичного тиску на РФ з метою негайного звільнення окупованих нею територій України — Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Текст декларації оприлюднив голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Наукова панель на тему «Кримські татари і права людини в окупованому Криму», Анкара, 10.12.2021 Фото: Посольство України в Турецькій Республіці

Паралельно 10 грудня група проросійських кримчан на чолі з так званим радником «голови Криму» з міжнаціональних питань Ервіном Мусаєвим відправилися в Туреччину, щоб розповідати, як добре живеться в окупованому Росією Криму кримським татарам. Пропагандистські ЗМІ стверджують, що Туреччину відвідали близько 40 кримчан.

Російське пропагандистське видання «РИА.Новости» повідомляло, що Мусаєв «запропонував Туреччині відновити авіасполучення з півостровом». Видання не уточнило, кому саме він висловив пропозицію і яку отримав відповідь.

З фото, опублікованих Мусаєвим у facebook, видно, що група зустрічалася з Унвером Селем, членом координаційної ради «Асоціації друзів Криму».

Фото: facebook / Ünver Sel

Центр журналістських розслідувань розповідав про асоціацію в окремому спецпроєкті. Нагадаємо, що міжнародна асоціація «Друзів Криму» була створена російськими урядовими структурами в окупованому Криму у 2017 році з метою легалізації незаконного «референдуму» і подальшої спроби РФ анексувати Крим, скасування західних санкцій проти РФ та зняття «кримського питання» зі світового порядку денного.

Унвер Сель — давній учасник кримськотатарського руху Туреччини. 2005 року створив та очолив власну «Федерацію кримськотатарських дернеків», орієнтовану на Росію. Ще у червні 2014 року Унвер Сель виступив в Криму з пресконференцією, під час якої схвалив окупацію півострова і псевдореферендум.

У 2015 році Сель в інтерв’ю «РИА Новости» виправдовував російську окупацію й називав «радикальними ісламістами-вахабітами» кримських татар, які були вимушені виїхати з окупованого Криму на вільну територію України, та бездоказово звинуватив керівників Меджлісу в створенні мусульманських батальйонів і привласненні турецьких коштів.

Унвер Сель час від часу відвідує окупований Крим. Зокрема, бере участь у Форумах друзів Криму — починаючи з першого, у 2017 році. Тут він виконує стандартну функцію — торгує обличчям, розповідаючи про те, як гарно зажили кримські татари після окупації.

Детально про нього розповідав журналіст ЦЖР Євгеній Лешан у матеріалі «Унвер. Друг окупації Криму з Туреччини».

10 грудня група туристів з Криму в Анкарі разом з пропагандистами з видань Millet TV та Yeni Dünya відвідали «Кримський Фонд Розвитку».

Про візит туристів з Криму коротко написало також посольство Росії в Анкарі:

«Гості із Криму розповіли про життя в республіці. Національний кримськотатарський театр представив яскраву концертну програму», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

  • 12 грудня 2021 року у Києві відбулась акція на пiдтримку політичних в’язнів Кремля відбулася в центрі Києва — бранців Кремля згадали поіменно.
  • 4 березня 2021 року колишні бранці Кремля представили громадську платформу «Звільнення в’язнів», яку заснували, щоб підтримувати осіб, які досі перебувають у місцях обмеження волі на окупованих територіях Криму та Донбасу, а також у Росії.
  • 30 жовтня 2021 року У Києві на Майдані Незалежності пройшла акція «Свободу політв’язням Кремля», участь в якій взяли члени Меджлісу кримськотатарського народу, представники правозахисних організацій та громадські діячі.
  • 4 серпня 2021 року на Майдані Незалежності в Києві провели акцію підтримки українського політв’язня Валентина Вигівського, якому виповнюється 38 років. Валентин Вигівський вже сьомий рік проводить у в’язниці.