Суд у справі МН17: прокуратура Нідерландів назвала суми компенсацій сім’ям жертв

Новини
Колегія Окружного суду Гааги у справі про катастрофу «Боїнга» рейсу MH17 Фото: AP

Прокуратура Нідерландів закликала суд призначити компенсації у розмірі від 30 до 40 тисяч євро родичам жертв збитого лайнера Boeing-777 рейсу МН17 авіакомпанії Malaysia Airlines у небі над Донбасом у липні 2014 року.

Про це у повідомила генеральна прокурорка Біргіт ван Руссел, виступаючи із обвинувальним висновком у судовому процесі, передає DW.

«Чоловіку (дружині), офіційно зареєстрованому партнеру загиблого та близькому партнеру, який жив разом (із загиблим – ред.), дітям, батькам, опікунам сума компенсації має становити 40 тисяч євро», – сказала ван Руссел.

Другій категорії, до якої належать діти та батьки, які не проживали разом із загиблими, на думку обвинувачення, має бути виплачено по 35 тисяч євро.

До третьої категорії належать брати, сестри, бабусі, дідусі, онуки, дядьки та тітки, племінники та племінниці. Вони мають отримати по 30 тисяч євро.

Як повідомлялось, 9 березня у Гаазі (Нідерланди) почалися відкриті судові слухання у справі про збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, розслідування якої веде міжнародна слідча група (JIT).

8 червня 2021 року у суді вперше були озвучені покази свідків того, що слідство вважає пуском ракети зенітно-ракетного комплексу «Бук» у бік лайнера.

Спільна слідча група (JIT), яка розслідує катастрофу рейсу MH17, звернулася до російських військових з міста Курськ з проханням поділитися інформацією про розрахунок зенітно-ракетного комплексу «Бук», який збив літак.

Нагадаємо: 

  • 7 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.
  • У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) є очевидець запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing-777 рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року, заявив керівник слідчої групи Фред Вестербеке.