Окупанти запропонували відкрити КПВВ на Донбасі в обмін на визнання Україною російських вакцин – Гармаш

Новини
Поставлена з РФ до «ДНР» однокомпонентна вакцина «Супутник Light» Фото: ДАН

Окупаційна «влада» ОРДЛО запропонувала з 30 грудня по 10 січня відкрити всі КПВВ на лінії розмежування за умови визнання Україною російських вакцин «Супутник V» та «Супутник Light» та документів про вакцинацію, виданих у так званих «ДНР» та «ЛНР».

Про це повідомив представник ОРДО у Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш у коментарі сайту «ОстроВ».

«На жаль, позитивного результату щодо відкриття КПВВ немає. Окупаційна влада зробила пропозицію відкрити всі КПВВ на період з 30 грудня по 10 січня, але поставила умову про визнання їхніх документів про вакцинацію та російських вакцин», – сказав Гармаш.

За його словами, ці умови є неприйнятними для України, оскільки визнання документів означатиме де-факто визнання ОРДЛО стороною конфлікту замість Росії. До того ж у разі такого визнання вони все одно закриють КПВВ 10 січня, але факт визнання їхніх документів стане зафіксованим прецедентом.

«Більш того, питання про визнання російської вакцини, яка не визнана Всесвітньою організацією охорони здоров’я, не є компетенцією ТКГ», – додав Гармаш.

Водночас, зазначив він, українська сторона виступила з ініціативою відкриття КПВВ безстроково та без будь-яких умов.

«Та сторона не прийняла нашої пропозиції», – резюмував Гармаш.

Нагадаємо:

  • Так званий «глава ДНР» Денис Пушилін заявив, що говорити про відкриття КПВВ на лінії розмежування передчасно через нібито високі показники захворюваності COVID-19 на підконтрольній Україні території, а «кордон» з територією так званої «ЛНР» залишається закритим нібито через «бюрократичну тяганину».
  • Представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш вважає, що перспектив відкриття КПВВ на лінії розмежування на Донбасі в доступному для огляду майбутньому немає, оскільки це політичне рішення Росії, спрямоване на реалізацію політики з ізоляції територій ОРДЛО від України і їх інтеграцію в політичний, економічний і соціальний простір РФ.
  • У жовтні 2021 року у «ДНР» загострилася ситуація з захворюваністю коронавірусною інфекцією. Медичні установи не справляються з напливом хворих. В окупованому Донецьку морги переповнені, їх працівники змушені складати тіла померлих від COVID-19 прямо на підлозі.
  • Наприкінці жовтня 2021 року так званий «глава ДНР» Денис Пушилін виступив за введення до ОРДО обов’язкової вакцинації від коронавірусу для окремих категорій мешканців. При цьому в «ДНР» використовуються тільки двокомпонентна вакцина «Спутник V» та однокомпонентна «Спутник Light», які поставляються з Росії і не схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я.