В Україні з 1 січня подорожчало оформлення паспортів – ДМСУ

Новини
Оформлення біометричних паспортів. Фото: investigator.org.ua

Вартість бланків внутрішніх і закордонних паспортів з 1 січня 2022 року зросла через підвищення цін на сировину і матеріали.

Про це повідомляє Державна міграційна служба України

Ціни на бланки паспортів підвищує ДП «Поліграфічний комбінат «Україна», сказано у повідомленні. 

«З 1 січня 2022 року Державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» через підвищення цін на сировину та матеріали змінює вартість бланків окремих біометричних документів.

У зв’язку з цим зросте загальна вартість оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон», – пояснює ДМСУ. 

При цьому вартість адміністративної послуги не змінюється.

Виготовлення паспорту громадянина України у вигляді ID-картки подорожчає з 237 до 246 грн, таким чином загальна вартість оформлення  ID-картки строком до 10 робочих днів разом із вартістю адмінпослуги становить 498 грн, строком до 20 робочих днів – 372 грн.

Фото: dmsu.gov.ua

Водночас, оформлення паспорту громадянина України у вигляді ID-картки вперше, як і раніше, відбуватиметься безкоштовно.

Виготовлення паспорту для виїзду за кордон подорожчає з 342 до 381 грн, таким чином загальна вартість оформлення паспорту для виїзду за кордон строком до 7 робочих днів разом із вартістю адмінпослуги становить 1085 грн, строком до 20 робочих днів – 733 грн.

Громадяни України, які здійснили оплату адміністративних послуг та подали заяви для оформлення документів до 31.12.2021, отримають документи за старою ціною, повідомляють у ДМСУ. Водночас, особи, які здійснили оплату адміністративних послуг до 31.12.2021, але заяву для оформлення документів ще не подавали, матимуть можливість здійснити доплату за тарифами, що діятимуть на момент подачі відповідних заяв.

Минулого разу вартість виготовлення біометричних паспортів в Україні збільшувалася 1 січня 2021 року. Тоді подорожчало оформлення не лише внутрішнього паспорта у вигляді ID-карти і паспорта громадянина України для виїзду за кордон, а й вартість посвідок на тимчасове та постійне проживання.

Нагадаємо:

  • Кабмін України спростив процедуру оформлення паспорта громадянина України, у тому числі переселенцями та особами, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму. Внесення відповідних змін до порядку оформлення українського паспорта передбачене постановою КМУ №1109 від 01.09.2021, яка набрала чинності 2 листопада 2021 року.
  • Правозахисники підготували інформаційну листівку для мешканців Донбасу та переселенців, як оформити біометричні документи, що посвідчують особу, зокрема ID-картку та закордонний паспорт.
  • Правозахисники пояснили, як і за допомогою якого документу можна підтвердити інформацію про реєстрацію місця проживання, якщо людина має на руках паспорт України вигляді ID-картки. У паспортах-книжечках дані про реєстрацію («прописку») можна одразу знайти та побачити своїми очима на спеціально відведених для цього сторінках, тоді як на ID-картці ці відомості містяться на чіпі і зчитати їх без допомоги технічних пристроїв не вийде.
  • Юрист пояснив, з якими складнощами можуть зіткнутися мешканці окремих районів Донецької та Луганської областей під час заміни паспорта громадянина України зразка 1994 року у вигляді книжечки на ID-картку.