Лондон попереджає Москву про санкції «зі значними наслідками»

Новини
Ліз Трасс, глава МЗС Великої Британії Фото: Міноборони Великої Брітанії

Велика Британія попередила Москву про спільну роботу із західними партнерами над серйозними санкціями, спрямованими проти фінансового сектора Росії, у разі її вторгнення до України.

Про це пише Reuters

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс вважає неприйнятною агресію РФ щодо сусідніх держав.

«Ми не погодимося з кампанією, яку Росія веде, щоб скинути своїх демократичних сусідів. Вони неправдиво представили Україну як загрозу, щоб виправдати свою агресивну позицію», – сказала Ліз Трасс в британському парламенті.

Вона нагадала, що саме РФ є агресором, вто час як НАТО завжди було оборонним союзом. 

Очільниця МЗС Великої Британії пообіцяла Москві «величезні наслідки, включно зі скоординованими санкціями, які завдадуть серйозної шкоди інтересам та економіці Росії», якщо РФ розпочне нове вторгнення до України. 

«Великобританія працює з нашими партнерами над цими санкціями, включаючи заходи високої віддачі, націлені на російський фінансовий сектор та приватних осіб», – сказав Трасс.

«Життєво важливо, щоб НАТО об’єдналося у протидії загрозливій поведінці Росії», – додала вона.

Крім того, Ліз Трасс висловилася за зменшення залежності Європи від російського газу. 

«Великобританія, як і раніше, виступає проти «Північного потоку – 2», і я працюю з союзниками та партнерами, щоб підкреслити стратегічні ризики цього проекту», – сказала вона.

Також глава британського МЗС анонсувала свій візит до Києва наприкінці січня. 

  • Президент США Джозеф Байден у телефонній бесіді з президентом України Володимиром Зеленським пообіцяв дати РФ «рішучу відповідь» у разі ескалації агресії проти України.
  • Президенти США і РФ провели віртуальну розмову в режимі захищеного відеодзвінка. Джозеф Байден пообіцяв Володимиру Путіну потужні економічні заходи впливу у відповідь на можливу військову ескалацію на українському напрямку. 
  • 6 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський і держсекретар США Ентоні Дж. Блінкен телефоном обговорили питання врегулювання на Донбасі і відновлення суверенітету України над всіма окупованими територіям напередодні перегооврів президента США Джозефа Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним. 
  • 6 грудня 2021 року глави держав і урядів Німеччини, США, Франції, Італії, Великої Британії на зустрічі у форматі «Квінт» висловилися за поновлення переговорів у форматі «нормандської групи». 
  • Росія готова атакувати Україну одночасно з кількох фронтів. За даними джерел Bild, напад може відбутися наприкінці січня – на початку лютого 2022 року.