«Слідство.інфо»: нардеп Тарас Козак у 2020 році володів російською нафтовидобувною компанією «Пурнєфть», яка принесла $10 млн прибутку

Новини
Тарас Козак Фото: NEWSONE

Народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Тарас Козак через довірених осіб володів російською нафтовидобувною компанією, яка отримала понад 10 мільйонів доларів чистого прибутку у 2020 році. Згодом він продав цю компанію «дочці» білоруської «Белоруснефть».

Про це йдеться у розслідуванні OCCRP, пише «Слідство.інфо».

Наразі Козак продав компанію дочірньому підрозділу білоруської «Білорусьнафти». Російська «Пурнєфть» має 69 нафтових свердловин у Росії. За інформацією ЗМІ, президент Росії Владімір Путін та Аляксандр Лукашенко наприкінці 2020 року особисто обговорювали ймовірну покупку білоруськими нафтовиками російської «Пурнєфті», яка, як з’ясували OCCRP, має зв’язок з Тарасом Козаком.

За даними журналістів-розслідувачів, за російською компанією «Пурнєфть» стояла фірма Brimipana Trading, зареєстрована на Британських Віргінських островах. Завдяки витоку документів Pandora Papers було встановлено ім’я власника Brimipana Trading —  Олександр Кисіль із Угорщини.

Так, завдяки документам Pandora Papers журналісти дізналися, що Козак надав Олександру Киселю довіреність на кіпрську фірму Hakail Ltd, що належить депутату.

Також OCCRP з’ясували, що віргінська Brimipana Trading фінансувала кіпрську фірму Soferco Trading Ltd, яка належить громадянській дружині Козака Наталії Лавренюк. Brimipana надала пряме фінансування Soferco за допомогою грошових переказів, а не позик або кредитів, що свідчить про те, що за Brimpana, а також за Soferco стояла родина Козак.

Тарас Козак на журналістський запит щодо коментаря за результатами розслідування не відповів.

Нагадаємо:

  • 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. З цього дня матеріали провадження відкриті для сторони захисту. 
  • 9 липня 2021 року Печерський районний суд Києва продовжив до 7 вересня запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Віктору Медведчуку.
  • Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 11 травня 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».