США ввели санкції проти нардепів від ОПЗЖ Козака та Волошина, а також екс-регіоналів Олійника та Сівковича за сприяння РФ у дестабілізації України

Новини
Фото: Facebook Embassy of Ukraine in the USA

Управління контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) 20 січня ввело обмежувальні заходи проти чотирьох громадян України за сприяння РФ у дестабілізації України. До санкційного списку включені нардепи від ОПЗЖ Тарас Козак та Олег Волошин, а також колишні члени Партії регіонів екснардеп Володимир Олійник та заступник секретаря РНБО часів Януковича Володимир Сівкович.

Про це повідомляється на сайті міністерства фінансів США.

Як зазначається, Козак, Волошин, Олійник та Сівкович включені до санкційного списку США за участь «у контрольованій російським урядом діяльності з надання впливу з метою дестабілізації України».

«Названі особи діють за вказівками російської ФСБ та підтримують керовані з Росії операції впливу, спрямовані проти США, їхніх союзників та партнерів. Ці чотири особи грали ту чи іншу роль у російських глобальних кампаніях для дестабілізації ситуації в суверенних державах для сприяння політичним цілям Кремля. США продовжать робити кроки через такі дії, як це, і в партнерстві з українським урядом, для ідентифікації, викриття та припинення дестабілізаційних дій Росії», – йдеться в інформації.

У повідомленні наголошується, що російська розвідка отримала вказівку вербувати чинних та колишніх українських чиновників для того, щоб підготуватися до взяття під контроль уряду та критичної інфраструктури України. «У центрі цієї роботи – Тарас Козак та Олег Волошин, два чинні народні депутати від партії Віктора Медведчука, який вже під санкціями США за його роль у підриві суверенітету України у 2014 році», – йдеться у тексті.

Як зазначається, Козак, який контролює кілька телеканалів, допомагав реалізовувати план ФСБ щодо очорнення високопоставлених представників близького оточення Володимира Зеленського, звинувачуючи їх у провалі боротьби з епідемією коронавірусу. Крім того, Козак використав свої медіаресурси для просування дезінформаційних наративів у зв’язку із президентськими виборами в США, які спочатку запустив Андрій Деркач. У США вважають, що у 2020 році Козак співпрацював із агентурою ФСБ.

Щодо Волошина наголошується, що він працював з російськими агентами для ослаблення позицій українського уряду, а також з росіянином Костянтином Клімником, пов’язаним із ФСБ, на якого наклали санкції за спроби впливати на вибори у США – для координації передачі інформації для впливу на вибори у США.

Щодо Олійника в Мінфіні США зазначили, що він втік до Росії з України після Революції Гідності та поділяє антизахідні погляди. У США вважають, що він у 2021 році за вказівкою ФСБ займався збором інформації про критичну інфраструктуру України.

Сівкович, за даними Мінфіну, у 2021 році працював із мережею агентів російської розвідки над проведенням операцій впливу, спрямованих на те, щоб заручитися підтримкою України для офіційної передачі Криму Росії в обмін на виведення підтримуваних РФ сил на Донбасі, де сепаратисти продовжують отримувати підтримку з Росії .

«На початку 2020 року Сівкович координував із російськими спецслужбами просування дезінформаційної кампанії Деркача проти президентських виборів у США 2020 року. Сівкович, який має зв’язки із ФСБ, також підтримував операцію впливу, націлену на Сполучені Штати з 2019 по 2020 рік», – йдеться у повідомленні.

Санкції передбачають блокування всього майна та активів цих осіб у США або тих, які перебувають в управлінні громадян США або американських компаній, а також блокування будь-яких компаній, які безпосередньо чи опосередковано, на 50% або більше перебувають у власності цих осіб. Без дозволу OFAC громадянам США забороняється здійснювати транзакції щодо активів цих осіб, надавати на їх користь або отримувати від них кошти, товари та послуги.

Нагадаємо: 

  • 9 липня 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив запис розмови людей із голосами схожими на голоси п’ятого президента України Петра Порошенка і президента Російської Федерації Володимира Путіна.
  • 10 вересня 2020 року Андрій Деркач був включений до санкційного списку Агентства з контролю за іноземними активами Мінфіна США (OFAC) за програмою, запровадженою щодо осіб, які намагалися втрутитися у процес виборів США.
  • 11 січня 2021 року OFAC ввело обмежувальні заходи проти семи фізичних осіб і чотирьох медіа-ресурсів з України, які входять в пов’язану з Росією мережу зовнішнього впливу, пов’язану з «російським агентом», нардепом Андрієм Деркачем, яка втручалася в вибори президента США. До санкційного списку, зокрема, потрапили нардеп Олександр Дубинський, колишній прокурор ГПУ Костянтин Кулик і екс-нардеп Олександр Онищенко.