Україна запровадила санкції проти архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au з Австрії, яке проектувало театр у Севастополі

Новини
Проект оперного театру у Севастополі, розроблений архітектурним бюро Coop Himmelb(l)au Фото: coop-himmelblau.at

Україна запровадила обмежувальні заходи проти австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au, його засновника Вольфа Прікса та ще п’яти співробітників, які проектували оперний театр в тимчасово окупованому Росією Севастополі.

Про це йдеться в указі №19/2022 від 21 січня, яким президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради національної оборони та безпеки від 30 грудня 2021 року, який опублікований на президентському сайті, передає Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, до санкційного списку України включене архітектурне бюро Coop Himmelb(l)au (Відень, Австрія), яке розробило проект оперного театру в окупованому Севастополі.

Крім того, указом застосовані персональні санкції проти засновника та генерального директора архітектурного бюро Вольфа Прікса та п’яти керівників і співробітників бюро. Всі вони – громадяни Австрії.

4adb1c0230d55aa6eb3576bfdedf3fa0_1642790635

 

Указ передбачає блокування активів на п’ять років – тимчасово обмежується право користуватися і розпоряджатися належним їм майном. Також передбачено відмову в наданні віз, застосування інших заборон в’їзду на територію України, заборону на участь у приватизації, оренді державного майна.

Як повідомлялось, 4 декабря прокуратура АРК та Севастополя відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного в’їзду до окупованого Криму представників австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au. Досудове розслідування здійснює слідчий відділ Головного управління Служби безпеки України в АР Крим.

Україна запустила внутрішньодержавні процедури для запровадження санкцій проти австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au.

Нагадаємо:

  • 30 листопада 2020 року український посол в Австрії Олександр Щерба заявив, що Україна може запровадити санкції проти відомого австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au, яке бере участь у будівництві оперного театру в окупованому Севастополі, схваленого президентом РФ Володимиром Путіним. Будівництво веде компанія «Стройтрансгаз» Геннадія Тимченка – російського олігарха, друга Путіна, внесена в санкційні списки України і США.
  • 12 червня 2019 року на той час прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав розпорядження про створення в окупованому Севастополі двох установ культури «Севастопольського державного театру опери та балету» і «Академії хореографії», які мають бути споруджені на мисі Кришталевий, хоча місцеві жителі виступили проти будівництва у цьому місці.
  • Проєкт створення громадського простору на мисі Кришталевий підтримав президент РФ Володимир Путін. Зокрема, планується побудувати театр опери та балету, великий музейний комплекс — філію найбільших музеїв Росії і музей оборони Севастополя 1941-1945 років.
  • Замовником будівництва театру виступає фонд «Национальное культурное наследие». Підрядником спочатку була пов’язана з братами Ротенбергами компанія «Стройгазмонтаж», яка будувала Керченський міст, та знаходиться під санкціями США та ЄС. У жовтні 2019 року її замінила компанія «Стройтрансгаз» Геннадія Тимченка.