Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо «прокурора», який причетний до переслідування Балуха

Новини
Володимир Балух в аеропорту «Бориспіль», Київ, 07.09.2019 Фото: RFE/RL

Прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо «прокурора», який причетний до незаконного кримінального переслідування українського активіста Володимира Балуха. За інформацією Центру журналістських розслідувань, йдеться про Шмелева Дмитра Миколайовича.

«В порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього прокурора Роздольненського району АР Крим за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада)», – повідомляє прокуратура.

«Прокурор», за даними слідства, зрадив присязі на вірність народу України та, після окупації півострова у 2014 році, перейшов на службу до незаконно створеної «прокуратури» «Роздольненського району Республіки Крим».

«Розуміючи незаконність кримінального переслідування українського активіста та подальшого його засудження за нібито приниження окупаційного правоохоронця під час проведення незаконного обшуку, «прокурор» вимагав зміни покарання активісту з 320 годин обов’язкових робіт на більш суворе. Як результат, 11.10. 2016 року «Роздольненський районний суд Республіки Крим» задовольнив клопотання «прокурора» та засудив активіста до 40 діб позбавлення волі», – повідомляє прокуратура.

Прокуратурою Автономної Республіки Крим повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри ще одній «судді Роздольненського районного суду Республіки Крим» Марії Бедрицкій у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України, за фактом незаконного кримінального переслідування українського активіста Володимира Балуха.

3 лютого 2020 року прокуратура автономії повідомила колишньому судді Роздольненського районного суду АР Крим про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

  • 4 серпня 2017 року «суддя» «Роздольненського районного суду» Марія Бедрицька засудила українського активіста Володимира Балуха до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Балуха звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку. Балух свою провину не визнав. Захист українця заявив, що справу проти українця сфабриковано і його вирок буде оскаржений у вищих інстанціях.
  •  18 жовтня Володимира Балуха етапували до виправної колонії №2 Керчі. З 29 березня 2019 року Володимир Балух утримувався у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ. В кінці квітня 2019 року «Верховний суд Криму» прийняв рішення, яке продовжує час перебування Балуха в російській колонії. 
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед них був і кримчанин Володимир Балух.