Український активіст Балух етапований до Керченської колонії

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

Незаконно засуджений в окупованому Криму український активіст Володимир Балух вже знаходиться в Керченській колонії, куди його етапували 18 жовтня.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook кореспондент Радио Свобода Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Володимир Балух, засуджений на 4 роки і 11 місяців ув’язнення, етапований в колонію 2 в Керчі. Зараз він знаходиться в карантині», – написав Наумлюк.

Про те, що Балуха 18 жовтня мають етапувати до виправної колонії №2 в Керчі раніше повідомила Кримській правозахисній групі (КПГ) дружина активіста Наталія Балух, яка 17 жовтня була на побаченні з ним у СІЗО Сімферополя.

Наталія Балух зазначила, що побачення було коротким, чоловіка вона бачила через скло, розмовляла з ним по телефону близько півтори години.

«Коли я чекала зустрічі в СІЗО, мої нерви не витримали, я заплакала. Але як тільки побачила Вову, мені відразу стало легше, сльози самі висохли»- розповіла дружина активіста.

За її словами, Балух тримається бадьоро, незважаючи на ослаблене голодуванням здоров’я. У нього ослаблений імунітет, і в цей час він хворіє на ГРЗ. Крім загострення хронічних захворювань, Балуха мучить зубний біль. Дружина передала українцю необхідні ліки і продукти. Оскільки на час етапу Балух припинив голодування, дружина передала йому каші, горіхи, овочі і інше.

Володимир сказав дружині, що дуже турбується про її здоров’я і здоров’я його літньої матері. Він попросив Наталю берегти себе і матір

Наталя також розповіла, що недавно Балуху передали листи матерів і дружин Героїв Небесної Сотні. Балух дуже зворушений такою увагою. Українцю дуже допомагають такі листи і листівки зі словами підтримки, які пишуть йому небайдужі люди. Активіст передавав слова подяки всім, хто бореться за його визволення, за Україну і за інших політв’язнів.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів». 14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

5 липня в Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» до 3 років колонії загального режиму. За сукупністю з попередньою справою про «зберігання боєприпасів» активіста засудили до 5 років в колонії загального режиму і штрафу 10 тис рублів.

14 вересня Володимира Балуха побили співробітники адміністрації СІЗО Сімферополя.

3 жовтня «Верховний суд Криму», розглянувши апеляційну скаргу захисту Володимира Балуха на вирок «Роздольненського районного суду» від 5 липня, скоротив йому термінпозбавлення волі з 5 років до 4 років 11 місяців. Українця на засідання не доставили.

9 жовтня в Києві оприлюднили зверненя Балуха до українців, в якому він повідомив про рішення припинити голодування на час етапування. Також активіст заповів в разі смерті бути похованим на вільній території України, під Києвом на березі Дніпра.