РФ незаконно затримала двох українських рибалок, судно яких через відмову двигуна прибило до Криму – Денісова

Новини
Українські рибалки Руслан Романюта та Іван Герасименко Фото: Facebook Людмила Денісова

Російські прикордонники незаконно затримали двох українських рибалок, судно «Волга» яких після відмови двигуна в Азовському морі прибило до узбережжя окупованого Криму біля міста Щолкіне. Руслан Романюта та Іван Герасименко вийшли у море 25 січня із міста Генічеськ Херсонської області.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

«Російська Федерація продовжує незаконно затримувати громадян України на тимчасово окупованій території Кримського півострова, при цьому не надає офіційних відомостей до уповноважених органів України. Двоє рибалок Руслан Романюта та Іван Герасименко вийшли 25 січня 2022 року в Чорне море на риболовецькому судні «Волга» з міста Генічеська Херсонської області та додому не повернулися. За попередньою інформацією, на судні відмовив двигун і його прибило до міста Щолкіне в тимчасово окупованому Криму. Як стало відомо, рибалок затримали російські прикордонники в акваторії Азовського моря, про що не було поінформовано українську сторону», – написала омбудсмен.

Вона наголосила, що затримання українських рибалок країною-окупантом суперечить усім міжнародним нормам права та звернулаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової вжити заходів щодо звільнення незаконно затриманих громадян України.

«Закликаю представників міжнародних правозахисних організацій тримати на контролі ситуацію щодо чергових фактів затримання країною-агресором громадян України та не допустити порушення їх основоположних прав і свобод. Ми робимо все можливе задля захисту прав українських рибалок і віримо у їхнє якнайшвидше повернення додому», – додала Денісова.

Як повідомив сайту IPC-Генічеськ речник Главку Національної поліції в Херсонській області Віталій Байдаров, за даним фактом поліція відкрила кримінальні провадження за ч.1 ст.278 (Угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна) та ст.146-1 (Насильницьке зникнення) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо:

  • 15 лютого 2021 року в західній частині Азовського моря співробітники «прикордонного управління ФСБ РФ по Республіці Крим» затримали маломірне судно з чотирма громадянами України на борту, яке вийшло в море села Райнівка Приморського району Запорізької області. У «кримському прикордонного управління ФСБ РФ» стверджували, що українські рибалки займалися незаконним виловом камбали-калкана, не підкорялися вимогам прикордонників, намагались втекти і у них не було документів. 15 лютого в Криму «Керченський міський суд» піддав адміністративному арешту на 10 діб «за непокору співробітникам прикордонної служби ФСБ» чотирьох українських рибалок. 25 лютого в окупованому Криму українські рибалки вийшли на свободу після 10 діб адмінарешту. 29 лютого вони на своєму судні повернулись на материкову Україну.
  • В ніч на 20 квітня 2021 року сторожовий корабель «кримського прикордонного управління ФСБ» затримав в Чорному морі біля західного берега окупованого Криму український риболовецький катер ЯОД-2483 (порт приписки Очаків) з двома рибалками на борту за незаконний вилов камбали-калкан «у виключній економічній зоні РФ». «Мировий суд» в Чорноморську оштрафував капітана судна за браконьєрство. Після цього українські рибалки повернулися в порт Очакова Миколаївської області.