Томіленко пропонує прескарти НСЖУ громадянським журналістам «Кримської солідарності»

Новини
Сергій Томіленко, голова НСЖУ Скріншот: investigator.org.ua

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко під час онлайн зустрічі з активістами правозахисного об’єднання «Кримська солідарність» запропонував громадянським журналістам, які висвітлюють незаконні дії репресивних органів окупантів проти мешканців Криму, прескарти членів НСЖУ. 

Про це йдеться у стенограмі виступу Томіленка, опублікованому на Facebook-сторінці «Кримської солідарності». 

Томіленко нагадав, що ключова проблема для громадянських журналістів, власне, як і для всіх кримчан – проблема безпеки. 

«Перебуваючи у постійному контакті з Лутфіє Зудієвою, Муміні Салієвою, ми пропонуємо найближчим часом розпочати окремий діалог у Спілці журналістів України, щодо допомоги громадянським журналістам», – сказав він.

Глава НСЖУ запросив громадянських журналістів з Криму отримати членство НСЖУ.

«Ми пропонуємо, і ми будемо раді, якщо громадянські журналісти (ми зараз говоримо не про ув’язнених колег, а про тих, хто наразі виконують функцію громадянських журналістів, транслюють стріми судів), приймуть нашу пропозицію розпочати процес набуття вами членства національної Спілки журналістів України, і це дозволить нам вручити вам прескартки національної Спілки журналістів України і одразу почати процедуру отримання вами й міжнародної прескарти», – сказав Томіленко.

За його словами, брюссельська прескарта Міжнародної федерації журналістів  означає, принаймні, перший елемент захисту.

Томіленко також пообіцяв інформувати Європу про кожен випадок порушення прав громадянських журналістів у Криму. 

  • 14.05.2021 «Нижньогірський районний суд» оштрафував на 30 тис. руб. журналіста «Кримської солідарності» Айдера Кадирова, визнавши його винним за статтею 205.6 «Неповідомлення про злочин».
  • В окупованому Криму 19 травня 2021 року співробітники поліції і ФСБ провели «обстеження» в формі обшуку будинку кореспондента ГО «Кримська солідарність» Зідана Аджікелямова в селищі Совєтський, Совєтського району.
  • 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. 
  • 28 грудня в окупованому Криму російські поліцейські примусово посадили в автомобіль і відвезли до Сімферополя громадянського журналіста Вілена Темерьянова, який живе в селищі Вільне Джанкойського району. У Симферопль «Центральний райсуд» має розглянути адмінпротокол на Темерьянова за нібито незаконну організацію масового заходу.