У Донецькій області щомісяця закінчуватиметься термін дії 2-3 тисяч карт Ощадбанку, що належать пенсіонерам-ВПО

Новини
Ощадбанк
Відділення Ощадбанку у Слов'янську Донецької області Фото: oschadbank.ua

У Донецькій області щомісяця закінчуватиметься термін дії від 2 до 3 тисяч карток Ощадбанку, які належать пенсіонерам, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО). У банку закликають клієнтів отримувати нові картки взамін прострочених, які очікують їх у філіях фінансової установи.

Відповідну інформацію надала філія Донецького обласного управління АТ «Ощадбанк» працівникам Департаменту моніторингу рівних прав та свобод офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

«За інформацією представників АТ «Ощадбанк» в Донецькій області очікується, що щомісячно кількість карток ВПО, термін яких закінчиться, становитиме 2-3 тис. шт. на місяць», – зазначили в офісі омбудсмена.

Як зазначається, станом на 1 січня 2022 року загальна чисельність зареєстрованих пенсіонерів-ВПО у Донецькій області становить 263 962 тис. осіб.

При цьому кількість неотриманих карток, термін дії яких закінчився під час карантину, станом на 1 січня 2022 року становить близько 116 тис. шт. (станом на 1 грудня 2021 року – 114,2 тис. шт.).

За даними Ощадбанку, протягом 2021 року на Донеччині було видано близько 48 тис. карток. У грудні 2021 року для отримання картки до установ Ощадбанку звернулося 10 994 особи, з них за довіреністю – 3 494 особи (у листопаді 2021 року – 14 270 осіб, з них за довіреністю – 2 312 осіб).

У січні 2022 року до установ Ощадбанку Донеччини звернулося близько 4,5 тис. пенсіонерів-ВПО, з них за довіреністю – 1 858 осіб.

В Ощадбанку нагадали, що для отримання картки клієнти з числа ВПО можуть зареєструватися в електронній черзі на офіційному сайті Ощадбанку або в чат-боті додатків Telegram або Messenger; у контакт-центрі за безкоштовним номером  0 800 210 800. Отримати платіжну картку банку пенсіонери ВПО можуть самостійно або за довіреністю.

Всього на території Донецької області функціонує 121 відділення Ощадбанку, з них 22 – у населених пунктах біля лінії розмежування, а також одне мобільне відділення, яке обслуговує прифронтову зону, одне мобільне відділення у Красногорівці Мар’їнського району та відділення на КПВВ «Новотроїцьке», яке працює кожен понеділок та п’ятницю.

Як повідомлялося, 15 грудня 2021 року Ощадбанк дозволив використання до 1 квітня 2022 року платіжних карток ВПО, які обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок» та термін дії яких спливає під час карантину. Починаючи з 1 квітня 2022 року Ощадбанк заблокує дію прострочених карток переселенців.

Понад 33 тисячі нових банківських карток очікують переселенців та жителів ОРДЛО зі статусом ВПО у відділеннях Ощадбанку. Їх потрібно встигнути забрати до 1 квітня, оскільки старі картrи будуть заблоковані і отримати по ним соціальні виплати та пенсії буде неможливо.

Нагадаємо:

  • В Ощадбанку пояснили, що скасування автоматичного продовження дії карток для переселенців та мешканців ОРДЛО не означає, що люди втратять свої гроші. Кошти залишаються на рахунку у клієнта і чекатимуть на нього. Якщо клієнт звернеться після 1 січня 2022 року, він отримає нову картку замість простроченої та отримає всі кошти, які є на його рахунку.
  • Мешканці ОРДЛО, які за станом здоров’я або через обмеження роботи КПВВ на лінії розмежування не мають змоги особисто приїхати у відділення Ощадбанку щоб отримати нову банківську картку замість простроченої, можуть доручити її отримати та зняти з рахунку пенсію іншій особі, оформивши на неї відповідну довіреність, завірену нотаріусом. При цьому банк також приймає довіреності, які завірені нотаріусами іншої країни, зокрема і Росії, бо це перебачено законодавством України.
  • Ощадбанк нагадує, що переселенцям та мешканцям ОРДЛО необхідно вже зараз спланувати свій візит до відділення банку, де лежить їхня пенсійна справа, щоб встигнути отримати нову платіжну картку до 1 квітня. Вони вже випущені і прийти за ними можна у зручний час, зареєструвавшись в електронній черзі на сайті Ощадбанку. Після 1 квітня отримати свої соціальні виплати за картками, термін дії яких минув, буде неможливо.