Ханський палац закрили для відвідувачів на невизначений термін

Новини

Після появи тріщини на одній з будівель Ханського палацу окупаційна адміністрація прийняла рішення про закриття доступу відвідувачів до пам’ятки на невизначений термін.

Про це йдеться у повідомленні на сайті «Бахчисарайського історико-культурного та археологічного музею-заповідника».

«У зв’язку з проведенням аварійних робіт з 9 лютого 2022 року до особливого розпорядження для відвідування закрито екскурсійний об’єкт Ханський палац», — така інформація доступна на сайті.

Як повідомлялося, велика тріщина з’явилася на стіні одного з корпусів Ханського палацу у Бахчисараї. Будівля зазнала пошкодження через проєктну помилку під час так званої «реставрації». Окупаційні чиновники вважають, що «нічого страшного».

Детальніше читайте в матеріалах ЦЖР Операція «Реставрація»: як в Росії заробляють на кримських пам’ятках та Росія перетворює Ханський палац на муляж

Нагадаємо:

  • У вересні 2019 року ЮНЕСКО оприлюднила нову доповідь генерального директора організації по ситуації в окупованому Криму в сферах освіти, науки, культури, поширення інформації та функціонування ЗМІ. У документі констатується подальше погіршення ситуації на півострові у всіх сферах компетенції ЮНЕСКО.
  • В жовтні 2018 року Центр журналістських розслідувань у статті «Гроші — «пітерським», війна — палацам» повідомляв, що тендер на розробку науково-проектної документації (НПД) з ремонтно-реставраційних робіт у Ханському палаці в Бахчисараї виграло ТОВ «Меандр» з Санкт-Петербургу. Загальна сума контрактів, які ця компанія отримала в окупованому Росією Криму за два роки, складає майже два мільярди рублів. Серед інших «Меандр» отримав контракт з розробки НПД та виконання першочергових протиаварійних виробничих робот у Комплексі споруд Воронцовського палацу в Алупці на суму 367 млн рублів.