Стіна будівлі Ханського палацу у Криму тріснула під час «реставрації»

Новини

Велика тріщина з’явилася на стіні одного з корпусів Ханського палацу у Бахчисараї. Будівля зазнала пошкодження через проєктну помилку під час так званої «реставрації». Окупаційні чиновники вважають, що «нічого страшного».

Про це повідомив керівник «дирекції з централізованого обслуговування та розвитку закладів сфери культури» Ілля Алимчев проросійському виданню «Кримінформ».

«Стіна, яка дала тріщину — новоділ», — сказав він. «Це — помилка у проекті, де показано, що ця будівля стоїть на фундаменті, а за фактом, коли почали розкопувати ці стіни стоять без фундаменту. Ледве копнули, і воно просіло».

За словами Алимчева, серйозної шкоди будівлі завдано не було. «У цьому немає нічого страшного, це все усувається. Серйозної шкоди не завдано».

Кримський активіст Олександр Таліпов у своєму telegram-каналі пише, що затвердженого проекту реставрації палацу взагалі немає.

«Є лише старий проект сумнозвісної фірми «Меандр», але він навіть не затверджений. Виходить підрядник на власний розсуд змінює обсяги, а акти виконаних робіт підписуються без запитань і дуже швидко», — пише Таліпов.

«Твердження підрядника про те, що Світський корпус не має фундаменту, це чергова брехня. Інакше будівля не простояла б 300 років. Просто бутовий фундамент під впливом ерозії, розсипався у потерть. А тому причини треба шукати в серії помилок ще на початку 2017 року. Крім того, ця заява оголює ще одну проблему, яку я відзначив вище — попередні наукові дослідження на об’єкті не велися. Що суперечить декларації ЮНЕСКО», — написав кримськотатарський активіст Едем Дудаков у facebook.

Україна цього року застосувала санкції щодо музейних і наукових установ РФ, фонди яких поповнюються незаконно добутими і переміщеними із Криму артефактами. Але є всі підстави, аби поповнити переліки РНБО і європейськими діячами та їх спільними з росіянами організаціями, які порушують «кримські санкції» ЄС, та звернутись до урядів цих країн із проханням про притягнення їх до відповідальності згідно з їхнім законодавством.

Детальніше читайте в матеріалах ЦЖР Як окупанти мобілізували для пропаганди Генуезькі фортеці і могильники в Криму та Операція «Реставрація»: як в Росії заробляють на кримських пам’ятках та Росія перетворює Ханський палац на муляж

Російська Федерація активно працює над тим, щоб внести до списку світової спадщини ЮНЕСКО культурні об’єкти, які знаходяться в окупованому Криму і належать Україні.

Детальніше читайте в матеріалах ЦЖР Операція «Реставрація»: як в Росії заробляють на кримських пам’ятках та Росія перетворює Ханський палац на муляж

Нагадаємо:

  • У вересні 2019 року ЮНЕСКО оприлюднила нову доповідь генерального директора організації по ситуації в окупованому Криму в сферах освіти, науки, культури, поширення інформації та функціонування ЗМІ. У документі констатується подальше погіршення ситуації на півострові у всіх сферах компетенції ЮНЕСКО.
  • В жовтні 2018 року Центр журналістських розслідувань у статті «Гроші — «пітерським», війна — палацам» повідомляв, що тендер на розробку науково-проектної документації (НПД) з ремонтно-реставраційних робіт у Ханському палаці в Бахчисараї виграло ТОВ «Меандр» з Санкт-Петербургу. Загальна сума контрактів, які ця компанія отримала в окупованому Росією Криму за два роки, складає майже два мільярди рублів. Серед інших «Меандр» отримав контракт з розробки НПД та виконання першочергових протиаварійних виробничих робот у Комплексі споруд Воронцовського палацу в Алупці на суму 367 млн рублів.