Президент закликав владу всіх рівнів сприяти розбудові територіальної оборони

Новини
Фото: facebook.com/president.gov.ua

У Харкові Володимир Зеленський взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад. Під час нього президент зауважив на необхідності повної взаємодія влади всіх рівнів для побудови ефективної моделі територіальної оборони і національного спротиву.

Володимир Зеленський наголосив, що у питанні національної безпеки «немає місця для політики, інтриг, спекуляцій і хаосу».

«Щодня, тим паче зараз, має бути повна взаємодія влади всіх рівнів і повне розуміння своєї відповідальності з боку ОДА, РДА, обласних і районних рад та інших представників місцевого самоврядування для побудови дуже ефективної моделі територіальної оборони і національного спротиву. Це — надійний тил для професійної та добре оснащеної армії, що разом становлять основу нашої держави, основу сильної держави», — сказав Зеленський.

Як повідомлялося, сили тероборони ЗСУ запустили інформаційний сайт, де бажаючі приєднатися до захисників можуть знайти відповіді на свої питання.

Детальніше про президентський законопроект «Про основи національної опору», який покликаний врегулювати назріле і перезріло питання територіальної оборони України, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Від тероборони до національного опору».

Нагадаємо:

  • 29 червня 2021 року Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла за основу президентські законопроєкти про основи національного спротиву (№5557) та збільшення чисельності Збройних сил України (№5558).
  • 16 липня 2021 року Верховна Рада прийняла закон про правові та організаційні засади національного опору. Документ визначає поняття національного опору, опору, територіальної оборони та їх завдання. Також Рада прийняла закон, який збільшує чисельність ЗСУ на 11 тисяч військовослужбовців у зв’язку з прийняттям закону «Про основи національної опору», доводячи загальну кількість ЗСУ до 261 тис. осіб.
  • З 1 січня 2022 року в Україні набув чинності закон «Про основи національного спротиву». Сили територіальної оборони діятимуть за територіально-зональним принципом, поза районами, де відбуваються бойові дії. При цьому, за рішенням президента, їх можна залучати до виконання завдань за межами ТО.