В Ощадбанку пояснили, чому припинять продовження дії карток переселенців з 1 квітня

Новини
Ощадбанк
Відділення Ощадбанку у Слов'янську Донецької області Фото: oschadbank.ua

Ощадбанк ухвалив рішення про припинення з 1 квітня продовження дії прострочених карток внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на підставі інформації від правоохоронних та контролюючих органів про шахрайські дії з картками від третіх осіб, яким клієнти банку, які проживають в ОРДЛО та не мають можливості перетнути КПВВ на лінії розмежування, видають довіреності на розпорядження своїм рахунком в Ощадбанку.

Про це розповіла сайту «Новости Донбасса» начальниця Донецького обласного управління Ощадбанку Світлана Івенко.

Вона зазначила, що жодним нормативним документом не передбачено вимог до Ощадбанку щодо продовження дії карток для ВПО.

«Тобто ті заходи, які Ощадбанком проводилися протягом останніх років, пов’язані з карантином, з ковідом, це було штучне продовження цих карток, і насамперед воно було спрямоване на захист громадян від ковіду до моменту старту вакцинації. На сьогодні Ощадбанк повертається до загальної банківської практики обслуговування рахунків та карток», – сказала Івенко.

Вона наголосила, що продовження було виключно для категорії внутрішньо переміщених осіб.

«Коли банк приймав зараз рішення про закінчення штучного продовження карток з 1 квітня 2022 року, основним тригером для цього були звернення державних регуляторних контролюючих органів у зв’язку з можливістю збільшення для банку ризиків щодо порушення законодавства з фінансового моніторингу, а також інформація від правоохоронних органів про шахрайських дії з картками від третіх осіб», – пояснила начальниця облуправління Ощадбанку.

За її словами, були різні випадки, наприклад, коли довірена особа, яка постійно мешкає на непідконтрольній території, приходила з довіреностями від 20, 30, а то й 50 осіб, і банк не мав змоги перевірити статус цих людей.

Івенко уточнила, що умовами публічного договору між клієнтом та Ощадбанком передбачено, що клієнт може надати довіреність на розпорядження своїм рахунком, у тому числі на здійснення операцій за рахунком третім особам. Або третя особа може отримати додаткову картку.

«Що стосується довіреностей, виданих у РФ, то на сьогоднішній день якщо довіреність відповідає вимогам чинного законодавства України, то ми приймаємо такі довіреності, але якщо будуть внесені зміни, у т.ч. у постанову Кабміну №637, то, звичайно, банк прийме їх до виконання», – додала Івенко.

Вона також повідомила, що зараз закінчується термін для клієнтів щодо їхньої фізичної ідентифікації у відділеннях Ощадбанку відповідно до вимог фінансового законодавства. Онлайн-верифікація для переселенців поки що не працює.

Як повідомлялося, 15 грудня 2021 року Ощадбанк дозволив використання до 1 квітня 2022 року платіжних карток ВПО, які обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок» та термін дії яких спливає під час карантину. Починаючи з 1 квітня 2022 року Ощадбанк заблокує дію прострочених карток переселенців.

Ощадбанк припинить дію прострочених карток ВПО 31 березня, а нові картки зберігатимуться, доки власники особисто не заберуть їх з відділень банку для чого необхідно буде пройти ідентифікацію або верифікацію. Після цього клієнти знову зможуть знімати кошти, які зберігатимуться на їхніх рахунках.

Нагадаємо:

  • В Ощадбанку пояснили, що скасування автоматичного продовження дії карток для переселенців та мешканців ОРДЛО не означає, що люди втратять свої гроші. Кошти залишаються на рахунку у клієнта і чекатимуть на нього. Якщо клієнт звернеться після 1 січня 2022 року, він отримає нову картку замість простроченої та отримає всі кошти, які є на його рахунку.
  • Мешканці ОРДЛО, які за станом здоров’я або через обмеження роботи КПВВ на лінії розмежування не мають змоги особисто приїхати у відділення Ощадбанку щоб отримати нову банківську картку замість простроченої, можуть доручити її отримати та зняти з рахунку пенсію іншій особі, оформивши на неї відповідну довіреність, завірену нотаріусом. При цьому банк також приймає довіреності, які завірені нотаріусами іншої країни, зокрема і Росії, бо це перебачено законодавством України.
  • Понад 33 тисячі нових банківських карток очікують переселенців та жителів ОРДЛО зі статусом ВПО у відділеннях Ощадбанку. Їх потрібно встигнути забрати до 1 квітня, оскільки старі картrи будуть заблоковані і отримати по ним соціальні виплати та пенсії буде неможливо.