Україна поінформувала генсека ЮНЕСКО про руйнування Ханського палацу у Бахчисараї внаслідок «реставрації» окупантів

Новини
Тріщина на стіні Графського (світського) корпусу Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Alexei Konovalov/TASS

Національна комісія України у справах ЮНЕСКО поінформувала генсека організації про руйнування внесеного до Попереднього списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Бахчисарайського палацу кримських ханів внаслідок проведення незаконних будівельних робіт, організованих окупаційною «владою» Криму.

Про це йдеться у заяві, яку оприлюднило міністерство закордонних справ України.

Нацкомісія України у справах ЮНЕСКО рішуче засудила дії російської окупаційної адміністрації в українському Криму, котра під виглядом «заходів з охорони культурної спадщини» проводить незаконні будівельні роботи на пам’ятці «Бахчисарайський палац кримських ханів», внесеної від України до Попереднього списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Як вказали у комісії, першою нищенню була піддана найстаріша будівля палацово-паркового ансамблю – Біюк Хан Джамі («Ханська мечеть»). Восени 2017 – взимку 2018 року, незважаючи на протести місцевих активістів і фахівців, з Біюк-Хан Джамі було демонтовано дах. Згодом використання важкої будівельної техніки та відбійних молотків спричинило руйнівні вібрації стін будівлі мечеті та численні пошкодження, що вже призвели до часткової втрати автентичного вигляду Ханської мечеті.

Восени 2021 року роботи зосередилися на місцевості перед Ханською мечеттю – проводилося «поглиблення річища» річки Чурук-Су. В результаті було знищено культурні нашарування в річищі ріки, відмостку річища (датовану не пізніше XVIII століття), частину фундаментів облицювання набережної й опор мостів. Саме це, згідно з висновком фахівців, призвело до посилення процесів осідання і горизонтального переміщення ґрунтових мас, на які спирається північний фасад «Ханської мечеті» та «Графського корпусу», який входить до ансамблю «Бахчисарайський палац кримських ханів».

«8 лютого 2022 року внаслідок проведення так званих «реставраційних» робіт відбулось часткове руйнування пам’ятки архітектури національного значення «Графський корпус». Заяви представників окупаційної влади про відсутність відомостей про стан фундаменту Графського корпусу є безпідставними, оскільки археологічні дослідження поряд із місцем руйнації проводилися ще у 2018 році. Вважаємо, що зазначені пошкодження пам’яток є закономірним результатом злочинної політики окупаційної влади, зокрема, стосовно свідомого знищення кримськотатарської культурної спадщини та засвідчують тотальну байдужість російської окупаційної адміністрації до збереження історичного та культурного спадку корінного народу Кримського півострова», – наголосили у Нацкомісії.

У рамках оперативного реагування Постійне представництво України при ЮНЕСКО поінформувало Генерального директора ЮНЕСКО, Центр всесвітньої спадщини та Міжнародну раду з охорони пам’яток та історичних місць (ICOMOS) про зазначену ситуацію та закликало Організацію вжити усіх можливих заходів з метою захисту об’єкту «Бахчисарайський палац кримських ханів» від подальшого руйнування.

«Національна комісія України у справах ЮНЕСКО сподівається на належну реакцію з боку ЮНЕСКО, її інституційних партнерів і світової спільноти, та на вжиття конкретних заходів з метою збереження та захисту об’єктів культурної спадщини на території Кримського півострова», – йдеться у заяві.

Як повідомлялося, велика тріщина з’явилася на стіні одного з корпусів Ханського палацу у Бахчисараї. Будівля зазнала пошкодження через проєктну помилку під час так званої «реставрації». Окупаційні чиновники вважають, що «нічого страшного».

Детальніше читайте в матеріалах ЦЖР Операція «Реставрація»: як в Росії заробляють на кримських пам’ятках та Росія перетворює Ханський палац на муляж

Нагадаємо:

  • У вересні 2019 року ЮНЕСКО оприлюднила нову доповідь генерального директора організації по ситуації в окупованому Криму в сферах освіти, науки, культури, поширення інформації та функціонування ЗМІ. У документі констатується подальше погіршення ситуації на півострові у всіх сферах компетенції ЮНЕСКО.
  • В жовтні 2018 року Центр журналістських розслідувань у статті «Гроші — «пітерським», війна — палацам» повідомляв, що тендер на розробку науково-проектної документації (НПД) з ремонтно-реставраційних робіт у Ханському палаці в Бахчисараї виграло ТОВ «Меандр» з Санкт-Петербургу. Загальна сума контрактів, які ця компанія отримала в окупованому Росією Криму за два роки, складає майже два мільярди рублів. Серед інших «Меандр» отримав контракт з розробки НПД та виконання першочергових протиаварійних виробничих робот у Комплексі споруд Воронцовського палацу в Алупці на суму 367 млн рублів.