Війна Росії проти України: що відбувається – хроніка 4 березня

Новини

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Російські окупанти вчиняють низку воєнних злочинів на території України. Це обстріли житлових кварталів та об’єктів цивільної інфраструктури, віроломство, мародерство. Це порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Читайте хроніку війни: за 24 лютогоза 25 лютогоза 26 лютогоза 27 лютогоза 28 лютогоза 1 березняза 2 березняза 3 березня.

20:20 Роскомнагляд ухвалив рішення про блокування доступу до мережі Facebook у Росії.

20:10 Відеоблог Микити Панасенка про те, як ви можете допомогти Україні зі смартфоном в руках. Мова йде про чат-боти, а також про новий канал зв’язку з Центром журналістських розслідувань.

19:30 Список полонених російських окупантів

17:19 Російський сенатор Людмила Нарусова на засіданні Ради Федерації визнала величезні втрати армії РФ в Україні:

«Вчора із зони бойових дій в Україні було виведено терміновиків, яких змушували підписати контракт або за них підписували. Але тільки в результаті з роти в сто людей живих залишилося четверо», — заявила вона.

16:30 В Ірпені окупанти прицільно стріляють в житлові будинки

Обережно, у відео ненормативна лексика.

16:26 Танковий батальйон з 30 танків, що уперся в позиції наших ЗСУ, втратить 5-6 танків, але не боєздатність.

Якщо зупинити чи знищити тилові колони, які везуть до танків боєприпаси, пальне, запасні частини, ремонтників, то батальйон стає недієздатним повністю.

Поради по обороні від Держспецзв’язку:

15:21 Рада ООН з прав людини вирішила терміново створити незалежну міжнародну комісію з розслідування агресії Росії проти України.

Про це організація повідомила у Twitter.

«Рада з прав людини ухвалила рішення про термінове створення незалежної міжнародної комісії з розслідування агресії Росії проти України», – заявили в Раді ООН з прав людини.

За відповідне рішення проголосували 32 країни, утрималися – 13, а дві країни – Росія й Еритрея – проголосували проти.

15:04 За вісім днів від початку вторгнення військ РФ в Україні загинули 28 дітей та ще 64 збули поранені.

14:14 Російські окупанти почали вимикати мобільний зв’язок у Херсонській області. Наразі майже повністю заблоковані сигнали українських операторів Vodafone та Київстар.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію місцевих мешкаців та Херсонської облдержадмінстрації.

«Вчора російські військові на телевежі в Чаплинці відкрили вагончики операторів зв’язку, демонтували і викрали обладнання базових станцій сотового зв’язку – Vodafone, Київстар, Lifecell. Також відрізали від електроживлення телевізійну станцію, в тому числі станцію цифрового телебачення», – розповів мешканець Херсонщини.

Про відключення мобільного зв’язку на Херсонщині повідомила Херсонська ОДА.

«Окупанти відключили мобільні мережі Vodafone та Київстар на території всієї Херсонщини. Наразі працює лише WiFi», – йдеться у повідомленні.

За інформацією журналістів ЦЖР, в Херсоні продовжує працювати лише мережа Lifecell.

13:42 Оперативна інформація станом на 12.00 04.03.2022 щодо російського вторгнення за даними Міністерства оборони України:

Основною метою противника залишається оточення Києва та послаблення спротиву в заблокованих населених пунктах. В ході виконання цього завдання, угруповання ЗС РФ вичерпали основну частину оперативних резервів та почали перекидання додаткових сил і засобів з Південного та Східного військових округів.

Другі ешелони та більша частина оперативних резервів угруповань ЗС РФ введено в операцію.

На Слобожанщині підрозділи 20-ї армії противника намагаються продовжити наступу на Об’єднані сили на Новоайдарському та Сєверодонецькому напрямках.

На Донецькому оперативному напрямку противник силами шести БТГр намагається утримати кільце оточення навколо міста Маріуполь. Для поповнення втрат на Донеччині російські куратори розпочали завезення військовослужбовців ЗС РФ до станції Іловайськ.

У Чорному морі морське угруповання ЧФ виведено з морських баз із завданням уражати надводні сили Угруповання різнорідних сил ВМС, але частіше жертвами російських морських піратів стають цивільні суда та їх екіпажі.

Не покидаючи намірів заволодіти Чорноморським узбережжям, противник продовжує підготовку до висадки морського десанту на ділянці Затока – Чорноморськ. У рамках зазначеного у районі 40 км східніше Чорноморська перебувають два великих десантних кораблі окупантів.

Відбулись зміни в тактиці дій російських злочинців:

– не виконавши завдання військового бліцкригу, російська федерація переходить до відверто терористичних способів ведення бойових дій на території України;
– збільшено частку завдань із застосуванням підрозділів спеціального призначення у передмісті населених пунктів у якості штурмових підрозділів;
– почастішали випадки застосування повітряних десантів для забезпечення наведення мостових переправ через водні перешкоди;
– російські окупанти приділяють значну увагу активізації заходів психологічного впливу на населення та війська;
– найближчим часом слід очікувати комплексне та масштабне поширення ворогом фейкових новин, яке здійснюватиметься із залученням усього спектру сучасних інформаційних засобів.

Закликаємо українців бути пильними, вірити в Збройні Сили України та користуватися інформацією з офіційних та перевірених джерел.

13:06 В Херсоні готуються масові акції з підтримки окупантів. Для цього до обласного центру звезли масовку з ОРДЛО та тимчасово окупованого Криму. Вистава має відбутися на головній площі міста. В готелі «Фрегат» вже розселено 60-80 псевдохерсонців.

Про це повідомляє сайт IPC-Херсон з посиланням на інформацію СБУ.

«Російські окупанти шукають нові методи дезінформувати українців і виправдати свої загарбницькі дії принаймні перед власним населенням. Для цього звозять до Херсона людей із Криму, які повинні вийти на постановочний мітинг. За даними Служби безпеки, близько 60-80 кримчан вже заселили у готелі «Фрегат»», – зазначили у спецслужбі.

За інформацією СБУ, ймовірно, сьогодні протягом дня вони під виглядом місцевих мешканців вийдуть на провокаційну акцію на центральній площі = з російським прапорами та «вдячністю» російським «визволителям».

«Також є інформація, що окупанти захопили склад з одягом водної поліції. Тож на мітинг можуть вийти й переодягнені російські військовослужбовці, які у формі українських поліцейських теж «дякуватимуть» загарбникам. Такі постановки окупанти планують організувати для своїх ЗМІ. Але повірити такій картинці можуть хіба що росіяни, які досі вважають, що їхня армія виконує «спецоперацію на Донбасі», – йдеться в повідомленні.

Керівником ПрАТ «Туристичний комплекс «Фрегат» є Довбиш Едуард Олегович.

Переміщення колон з мітингарями фіксують херсонці.

Для інформаційної підтримки такої акції окупанти 3 березня захопили приміщення ТРК «Скіфія» і наразі транслюють російські канали з херсонської телевежі.

Про це на своєму каналі в Telegram написав херсонський журналіст Владислав Гладкий.

12:40 Підрозділи протиповітряної оборони Об’єднаних сил збили ще один штурмовик Су-25 російських окупантів, який бомбив помешкання мирних громадян та цивільну інфраструктуру.

Про це повідомляє штаб Операції об’єднаних сил.

«Повітряно-космічні Сили російської федерації продовжують нести втрати. Сьогодні, в небі над ВОЛНОВАХОЮ підрозділи протиповітряної оборони Об’єднаних сил збили черговий ворожий штурмовик Су-25. Цей літак бомбив помешкання мирних громадян та цивільну інфраструктуру. Пілот катапультувався, ведуться активні пошуки», – йдеться у повідомленні.

11:51 Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.

11:22 Международный уголовный суд (МКС) в Гааге 7 марта приступит к рассмотрению обвинений в геноциде по делу «Украина против России».

Об этом сообщает Интерфакс-Украина.

«Обвинения в геноциде в соответствии с Конвенцией о предотвращении преступления геноцида и наказании за него (Украина против Российской Федерации)», – сообщает сайт МКС.

Слушания начнутся в понедельник в 10:00 (по местному времени, в 11:00 по Киеву – ред.) и продлятся до 13:00, время слушаний на вторник аналогичное.

10:56 У Херсоні окупаційні війська планують проголосити «Херсонську народну республіку».

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

Зазначається, що 4 березня на Херсонській площі Свободи російські загарбники «розмахуватимуть прапорами РФ і кричатимуть, що Херсон – це «Херсонська Народна Республіка».

Для цього до міста звозять 2 великі автобуси, 20 авто, 2 мікроавтобуси та 7 «ГАЗелей».

У Центрі закликали мешканців Херсона не брати участь у цьому мітингу та не піддаватися на маніпуляції.

10:45 За інформацією Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 04.03 орієнтовно склали:

особового складу – близько 9166 осіб,
танків – 251 од,
бойових броньованих машин – 939 од,
артилерійських систем – 105 од,
РСЗВ – 50 од,
засоби ППО – 18 од,
літаків – 33 од (уточнюється),
гелікоптерів – 37 од (інформація уточнюється);
автомобільної техніки – 404 од,
легкі швидкісні катери – 2 од,
цистерн з ПММ – 60,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

10:36 Міністр оборони Олексій Резінков повідомив, що рішення затопити флагман Військово-Морських Сил України фрегат «Гетьман Сагайдачний», який перебував у Миколаєві на ремонті, було прийнято, щоб його не захопили російські окупанти.

Про це Резніков написав на своїй сторінці у Facebook.

«Командир флагману ВМСУ виконав наказ затопити корабель, щоб фрегат «Гетьман Сагайдачний», який перебував на ремонті, не дістався ворогу. Важко уявити більш складне рішення для мужнього воїна та всієї команди. Але ми збудуємо новий флот. Сучасний, потужний. Головне зараз – встояти», – зазначив Резніков.

Раніше інформацію про те, що у Миколаєві затопили фрегат «Гетьман Сагайдачний», оприлюднив очільник фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.

Він також опублікував фото напівзатопленого корабля.

«От і вирішилася проблема ремонту флагмана ВМСУ «Гетьман Сагайдачний»… Хочеться дуже багато всього сказати про наш флот. Але вже після війни», – написав Чмут у Twitter.

09:52 Управління контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) опублікувало повний список оточення президента РФ Володимира Путіна, російських олігархів, членів їх сімей і компаній, а також підприємств ВПК, проти яких Сполучені Штати запровадили економічні обмеження через війну, яку Росія веде проти України.

09:17 Майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами Російської Федерації, повідомляє Державна інспекції ядерного регулювання.

«Майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами Російської Федерації. Персонал працює на свої робочих місцях, оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації. Також здійснюються обходи задля ідентифікації всіх ушкоджень на майданчику», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що змін радіаційного стану на поточний час не зафіксовано.

«Наразі охолодження ядерного палива на енергоблоках Запорізької АЕС забезпечується проєктними системами енергоблоків згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації. Втрата можливості охолодження ядерного палива призведе до значного радіоактивного викиду у довкілля. За наслідками така подія може перевищити всі попередні аварії на АЕС, включно з аварією на Чорнобильській АЕС та АЕС Фукусіма-Даїчі. Слід нагадати, що окрім шести енергоблоків на майданчику Запорізької АЕС знаходиться сховище відпрацьованого ядерного палива, пошкодження якого внаслідок обстрілів теж призведе до радіоактивного викиду», – додали у Держатомрегулюванні.

08:40 Оперативна інформація станом на 06.00 04.03.2022 щодо російського вторгнення за даним Міністерства оборони України:

Станом на 06:20 пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

Основні зусилля окупантів зосереджено на оточенні Києва та послабленні спротиву в заблокованих населених пунктах. В ході виконання цього завдання, угруповання ЗС РФ вичерпали основну частину оперативних резервів та почали підготовку перекидання додаткових сил і засобів з Південного та Східного військових округів. Другі ешелони та більша частина оперативних резервів угруповань окупантів введено в операцію.

На Волинському напрямку противник силами двох БТГр перейшов до оборонних дій в районах населених пунктів Поліське та Кухарі. Не виключається, що окупант буде здійснювати збройні провокації на кордоні з метою втягування збройних сил Білорусі у війну проти України.

На Поліському напрямку угруповання окупантів, що складається з військових частин Східного воєнного округу силами до п’ятнадцяти БТГр проводить наступальну операцію у смузі Козаровичи, Вишгород Фастів, Обухів, зосередження зусиль на напрямку Бишів, Українка. У боротьбі за рубежі в районі населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Бишів, Гореничі, Демидів ворог частково втратив наступальний потенціал.

Основні сили противника блоковано та зупинено в районі Макарова. Окупанти відійшли від Бучі та аеродрому Гостомель.

На Сіверському напрямку угрупування військ Центрального воєнного округу силами до чотирнадцяти БТГр, а також 14 армійського округу Північного флоту проводить наступальну операцію у смузі Остер, Зазим’я; Березань, Вишеньки, зосереджуючи зусилля на напрямках Києва. Одночасно ворог проводить перегрупування з метою продовжити наступ у напрямку Броварів.

На Слобожанському напрямку угруповання військ Західного воєнного округу силами до шістнадцяти БТГр проводить наступальну операцію, зосереджуючи зусилля на напрямку Новомосковська. Блокує Харків з півночі. Захопив Балаклею. Противник не досягнув успіху в районі Охтирки і зосередив основні сили в районі Гадяча та Зіньківа.

На Донецькому напрямку угрупування ворога силами 1 та 2 армійських корпусів посилені сімома БТГр зі складу 8 армії продовжує наступальні дії для розвитку тактичного успіху на Новоайдарському, Волноваському та Маріупольському напрямках, вийшов до населеного пункту Новоолександрівка. Маючи значну перевагу в техніці, противник оточив Маріуполь.

На Луганському напрямку веде бойові дії в напрямку н.п. Старобільськ.

На Таврійському напрямку противник, силами до п’ятнадцяти БТГр зосередив зусилля на напрямку Миколаїв – Вознесенськ. Після перегрупування та введення частини оперативних резервів у складі до БТГр продовжує наступ у напрямку Запоріжжя, частиною сил – на Маріуполь. Відзначено введення в операцію десантно-штурмових підрозділів ЗС РФ у напрямку на Миколаїв. Окупанти були зупинені на Миколаївському напрямку, але мали частковий успіх на напрямку Вознесенська.

Відмічено переміщення великої кількості автомобільної техніки з тимчасово окупованої території Криму, в якій окупанти здійснюють перевезення злочинців з місць виконання покарань для організації безладів у Миколаївській області.

В Чорному морі морське угруповання російських окупантів виведено з морських баз із завданням уражати надводні сили угруповання різнорідних сил українських ВМС.
Одночасно, противник продовжує підготовку до висадки морського десанту в районах Затока, Чорноморськ. Прикриття груп здійснює загін кораблів вогневої підтримки і ракетна катерна ударна група.

Для подавлення системи протидесантної оборони України на чорноморському узбережжі відмічено залучення бомбардувальників Су-24М та зафіксовано скидання касетних бомб РБК-500. Прикриття забезпечували винищувачі Су-30СМ.

На всіх напрямках противник має втрати, демотивовані окупанти здаються в полон та кидають техніку. Ці трофеї допомагають бити російських загарбників.

08:31 У ніч на 4 березня на Запорізькій АЕС через обстріли російських окупантів спалахнула пожежа і є пошкодження першого енергоблоку.