Окупаційний «мер» Херсона Кобець служив в КДБ-СБУ, займався бізнесом у Києві і має борги

Новини
Будівля Херсонської міської ради після зняття прапора України, Фото з соцмережі

Олександр Кобець, колишній співробітник СБУ, призначений окупантами 22 квітня 2022 року «мером» Херсона, має бізнес у Києві і  борг за позикою у понад 2,36 мільйона гривень.  З Києва Кобець з родиною, за словами сусідів, виїхали ще 7 березня. 

Центр журналістських розслідувань  з’ясував деталі біографії та бізнесової діяльності Олександра Кобця, якого російські окупанти 26 квітня 2022 року  проголосили «мером» Херсона, та членів його родини.

Кобець Олександр Юрійович народився 27 вересня 1959 року у Херсоні, нині прописаний у Києві на вулиці Оболонській. Кобець у радянські часи був співробітником КДБ, а з 1991 року – Служби безпеки України. За даними видання «Мост», Олександр Кобець «курував у 90-х «економічні» питання, зокрема, роботу Херсонського нафтопереробного заводу. На початку 2000-х Кобця перевели у главк СБУ». 

Після відставки (приблизно у 2010 році) і виходу на пенсію Кобець займався бізнесом:  разом з дружиною Ганною Михайлівною Кобець він є засновником та бенефіціаром ТОВ Торговий Дім «Кобець Компані». Основний вид діяльності – посередництво за договорами по цінних паперах або товарах, серед інших КВЕД – виробництво соків, мінеральних вод і безалкогольних напоїв та торгівля. Уставний капітал складає 300 тисяч гривень, частки засновників рівні – по 50%.

Будинок на Голосіївському проспекті, де зареэстирована компанія родини Кобців Фото: investigator.org.ua

Ганна Кобець також зареєстрована як фізособа-підприємець з видами діяльності у торгівлі. За адресою Ганни та Олександра Кобців також як фізособа-підприємець з 2006 року зареєстрована, вірогідно, їхня донька Кобець Маріанна Олександрівна, вид діяльності – підбір персоналу. 

Кореспондент Центру журналістських розслідувань побував у будинку, де знаходиться квартира Кобеця, і поговорив із сусідами колаборанта. За їхніми словами, Олександр Кобець із родиною виїхав із Києва ще 7 березня.

«Всі виїхали. Тепер знаємо – куди виїхали», – кажуть мешканці будинку, які вже знали про «призначення» Олександра Кобця «мером» Херсона. Напередодні у будинку побували правоохоронці.

Будинок на вулиці Оболонській, де раніше мешкала родина Кобеців Фото: investigator.org.ua

Центр журналістських розслідувань також з’ясував, що Олександр Кобець уже кілька років не віддає позику у 80 тисяч доларів. 6 грудня 2021 року  щодо Кобеця  відкрито виконавче провадження про  стягнення боргу у понад 2 млн 366 тисяч гривень за договором позики. Як свідчить рішення  Подільського районного суду Києва, у жовтні 2018 року Кобець  позичив у фізособи 80 тисяч доларів для погашення іншого кредиту і обслуговування автомобіля, однак у визначений договором позики термін борг не повернув. 

Рішення винесено заочно, ні позивач, ні відповідачі чи їхні представники на засіданні не були присутні, скарги щодо скасування рішення ні апеляційною, ні касаційною інстанціями не були задоволені. В одній з ухвал суду згадується кримінальне провадження №12021105070001004, на час слідства в якому відповідач Кобець просив зупинити провадження у судовій справі щодо стягнення боргу. Що це за кримінальне провадження і яким чином воно стосується «мера» Херсона, наразі з’ясувати не вдалося – на час воєнного стану доступ до  державних реєстрів закрито. 

Олександр Кобець, як справжній чекіст, веде непублічний спосіб життя – нам не вдалося поки що знайти його фото. У російських пабліках знайшлися фото і біографічні дані його 35-річної доньки Маріанни Кобець, у заміжжі – Креймер. Вона закінчила Київський інститут міжнародних відносин, потім, ймовірно, магістерський курс у Московському державному інституті міжнародних відносин МЗС Росії; має бізнес у Москві. Разом із чоловіком Геннадієм Креймером  була засновницею  IT-компанії  «Партибокс» та «Альфа Нектар» з видовищно-розважальним видом діяльності. У кінці 2021 Маріанна Креймер вийшла із засновників обох компаній, лишившись гендиректором  «Альфа нектар». 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter