Війна Росії проти України: хроніка 4 травня

Новини
Фото: Reuters

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

23:00 Прес-секретар президента рф Дмитро Пєсков назвав нісенітницею повідомлення про те, що Володимир Путін 9 травня може оголосити війну Україні, а також загальну мобілізацію у росії.

Війська рф вже перебувають на території заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Станом на вечір 4 травня українська влада має зв’язок із українськими захисниками, які перебувають на території підприємства.

Журналісти-розслідувачі та антикорупційні активісти створили публічну мапу про присутність російських військових в Україні та скоєні ними воєнні злочини. У базі міститься інформація про понад 138 тисяч російських військових: ім’я, прізвище, дата народження, звання, військова частина, дані про смерть чи полон в Україні.

16:45 У заблокованому Маріуполі російські війська в ході другої доби штурму 4 травня прорвалися на територію заводу «Азовсталь», у сховищах якого залишаються українські захисники та цивільні люди, яких ще не евакуювали. Зв’язок з українськими бійцями зник.

16:14 росія може експортувати вкрадене на півдні України зерно через кримські порти. Вони значно збільшили обсяги відправки зернових на фоні експропріації російськими військовими елеваторів на нових тимчасово окупованих територіях півдня України.

15:56 Президент Володимир Зеленський вважає першочерговим завданням максимальне витіснення російських військ із території України, але глобальною метою є відновлення територіальної цілісності нашої держави в міжнародно визнаних кордонах, включно з Кримом, бо цього прагнуть усі українці.

14: 22 Колишній співробітник Каховського об’єднаного військового комісаріату Олександр Сухомлин «очолив» юридичний відділ так званої «військово-цивільної адміністрації» в тимчасово окупованій росією Каховці, що на Херсонщині.

13:55 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн 4 травня представила деталі шостого пакету санкцій проти Росії за її агресію проти України. Найближчими днями ЄС накладе заборону на імпорт російської нафти, а Сбербанк та ще два великі російські банки будуть відключені від SWIFT.

12:25 Кремль різко скоротив використання терміну «денацифікація», який президент рф Володимир Путін поряд із «демілітаризацією» назвав головними цілями розпочатої ним війни проти України.

11:18 На півдні Харківщини військовослужбовці 93-ї окремої механізованої бригади Холодний Яр знищили ворожу БМП-3.

Відео знищення російської техніки опубліковане на сторінці 93-тї ОМБр Холодний Яр у Facebook.

«Коротеньке, але яскраве і оптимістичне відео роботи холодноярців – знищили ворожу БМП-3 на півдні Харківщини», – йдеться у коментарі до відео.

10:59 4 травня почався новий етап евакуації цивільного населення із Маріуполя за підтримки ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Про це повідомив голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко у Telegram.

«Автобуси вже виїхали з Маріуполя, надалі будуть зупинки для підсадки пасажирів у Запорізькій області:
– Луначарське кільце біля Бердянська о 10:00;
– Токмак о 15:00;
– Василівка о 16:00.
У Токмаку буде можливість долучитися до колони на власному транспорті», – написав Кириленко.

10:52 За даними британської розвідки, росія розгорнула під Ізюмом 22 батальйонні тактичні групи, продовжує наступ та намагається оточити угруповання Збройних сил України на Донбасі.

10:05 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 04.05 орієнтовно склали:

особового складу – близько 24500 (+300) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1077 (+15) од,
бойових броньованих машин ‒ 2610 (+43) од,
артилерійських систем – 491 (+16) од,
РСЗВ – 163 (+1) од,
засоби ППО – 81 (+1) од,
літаків – 194 (+0) од,
гелікоптерів – 155 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 1867 (+24) од,
кораблі /катери – 10 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 303 (+12).
Спеціальна техніка – 38 (+0).
Крилаті ракети – 87 (+3).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Ізюмському та Новопавлівському напрямках.

09:40 Через збройну агресію рф в Україні загинули вже 220 дітей. Крім того, ще понад 407 дітей отримали поранення.

08:59 З початку повномасштабного вторгнення військові рф вивезли з тимчасово окупованих територій чотирьох областей України до 400 тисяч тонн зернових культур, що складає майже третину від залишених там запасів. Це може спричинити нестачу продовольства й, відповідно, загрозу голоду для жителів цих регіонів.

08:00 Зведення Генерального штабу ЗСУ: З метою руйнування транспортної інфраструктури України ворог завдав ракетних ударів по об’єктах на території Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Вінницької, Київської, Закарпатської, Одеської та Донецької областей.

***

Командування Повітряних Сил ЗСУ: За добу 3 травня протиповітряною обороною Повітряних Сил та Сухопутних військ збито щонайменше 8 крилатих ракет, дані уточнюються. Також є відомості про ураження 7 безпілотників та однієї авіаційної ракети.

Окупанти бережуть свої літаки та вертольоти, тому не входять у контрольований Збройними Силами України повітряний простір.

***

Запорізька ОДА: Жителі заблокованого Маріуполя сьогодні зможуть евакуюватися до Запоріжжя чотирма маршрутами.

Графік евакуації на 4 травня:

Маріуполь «Порт-Сіті» – 8:00
Луначарське кільце – 10:00
Токмак – 15:00
Василівка – 16:00.