Кримські порти суттєво збільшили експорт зерна. Ймовірно, вкраденого на окупованому рф півдні України, – Катерина Яресько

Новини
Російське судно «Матрос Позынич» в Севастопольській бухті йде на завантаження зерна до терміналу «Авліта», 28.04.2022 Фото: myrotvorets.news

росія може експортувати вкрадене на півдні України зерно через кримські порти. Вони значно збільшили обсяги відправки зернових на фоні експропріації російськими військовими елеваторів на нових тимчасово окупованих територіях півдня України.

Про це повідомила Катерина Яресько, розслідувачка проекту SeaKrime центру Миротворець в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар

За даними розслідувачки, з початку року у кримських портів спостерігається ріст обсягу відвантаженого зерна: якщо в січні з порту Севастополя було вивезено 40 тис. тонн зерна, а в лютому – близько 70 тис. тонн, то у березні і в квітні обсяги значно збільшилися і досягли понад 100 тис. тонн. 

Крім порту Севастополь (зерновий термінал «Авліта») зерно відвантажують два керченських: зерновий термінал у рибному порті і Керченський торговельний порт. 

«Приблизно 4-5 суден постійно ходять лише цим маршрутом: забирають зерно в Керчі і доставляють його в турецький порт «Самсун». Туреччина приймає велику кількість зерна з окупованого Криму. Зернові також везуть до Єгипту і країн Близького Сходу», — сказала Яресько.

Російське судно «Матрос Кошка» біля терміналу «Авліта» у Севастопольській бухті, 22.04.2022 Фото: myrotvorets.news

Встановити походження зерна в умовах бойових дій та окупації частини територій складно. Однак відразу кілька фактів вказують на те, що через кримські порти росія, ймовірно, експортує саме пограбоване в українських аграріїв зерно.

За оцінками Міністерства аграрної політики та продовольства України, з початку повномасштабного вторгнення військові рф вивезли з тимчасово окупованих територій чотирьох областей України до 400 тисяч тонн зернових або майже третину залишених там запасів.

Довжелезні колони вантажівок везуть зерно з Мелітополя до Криму. Туди ж доставляють ранні овочі, які окупанти відбирають або за копійки скуповують у фермерів окупованого півдня.

Текстову версію інтерв’ю з Катериною Яресько, доценткою Харківського університету та розслідувачкою проекту SeaCrime центру Миротворець читайте за посиланням.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter