Суд у рф засудив п’ятьох фігурантів «справи кримських мусульман» до позбавлення волі на строк від 12 до 14 років

Новини
Фото: crimean-solidarity.org

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 12 травня засудив фігурантів другої Сімферопольської групи сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман» Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва, Меджита Абдурахманова та Біляла Аділова до позбавлення волі на строк від 12 до 14 років.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

Вирок винесла колегія суддів у складі Різвана Зубаїрова, Романа Сапрунова та Максима Нікітіна.

Суд засудив звукооператора Тофіка Абдулгазієва, техніка мобільних телефонів Владлена Абдулкадирова, газоелектрозварника Іззета Абдуллаєва, столяра та будівельника Меджита Абдурахманова до 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, з них перші 5 років у в’язниці та обмеження волі на 1 рік та 6 місяців.

Будівельника Біляла Аділова суд засудив до 14 років позбавлення волі у колонії суворого режиму, з них перші 5 років у в’язниці та обмеженням волі на 1 рік та 6 місяців.

18 квітня державний обвинувач Нестеров запросив для Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва, Меджита Абдурахманова та Біляла Аділова 15 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, з них у в’язниці 3 роки та обмеження волі на 1 рік і 6 місяців.

Усі фігуранти «справи» обвинувачувалися за ч.1 ст.30 (Приготування до злочину та замах на злочин), ст.278 (Насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), ч.2 ст.205.5 (Участь у діяльності організації, яку відповідно до законодавства російської федерації визнано терористичною») КК рф.

Нагадаємо:

  • 27 березня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У мікрорайні Кам’янка силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ.
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекірова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 29 березня всіх незаконно заарештованих в Криму 23 кримськотатарських активістів вивезли до РФ.
  • У травні у Ростовській області РФ суди продовжили арешт всім 24 кримським татарам.
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, яких затримала ФСБ в кінці березня в окупованому Криму.