Війна росії проти України: хроніка 20 травня

Новини
Фото: facebook.com/UkrainianLandForces

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

18:47 В Херсонській області на захопленій російськими військовими Каховській ГЕС ім. Петра Непорожнього змушені скидати воду з Каховського водосховища у великих обсягах, оскільки не працюють два гідроагрегати, які немає можливості відремонтувати через окупацію. Внаслідок цього вже затопило набережну і міський парк ім. Степана Фалдзинського у Новій Каховці. Під загрозою навколишні села і Херсон.

17:46 Російські окупанти хочуть відновити роботу Херсонського морського порту, яку зараз призупинено рішенням уряду України. У перспективі загарбники сподіваються вивозити сільськогосподарську продукцію херсонських фермерів до росії саме морським шляхом. Проте найближчими місяцями запустити діяльність у порту окупанти не зможуть, бо інфраструктуру підприємства знищили саме військові рф, які її просто розграбували.

17:23 Захисник Маріуполя Дмитро Козацький (Орест) виклав у соцмережі останнє фото з заводу «Азовсталь», де понад 80 днів оборонявся український військовий гарнізон міста.

16:42 В рамках евакуації українських військових з території заводу «Азовсталь» вивезуть в тому числі тіла загиблих захисників Маріуполя. Цей процес зараз триває.

15:45 Головнокомандувач ЗС України на засіданні Військового комітету НАТО розповів про знищення українським Збройними Силами флагманського ракетного крейсера «Москва» та враження ще трьох «потужних кораблів» Чорноморського флоту рф. Він вказав, що високоточні ракети, які все ще залишаються на озброєнні російського флоту – це загроза не тільки для України, а й для країн-членів Альянсу.

14:59 Російські окупанти захопили адміністрації майже всіх заповідників і національних парків на сході і півдні України. Загарбники підпалюють ліси, бо вважають, що там ховаються партизан, і полюють на співробітників національних парків, оскільки вважають їх «нацистами».

11:44 Британська розвідка зазначає, що з території металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі, ймовірно, вийшли близько 1700 українських військових, але частина захисників міста ще залишаються на заводі. Після остаточного захоплення міста рф перекине війська на інші ділянки фронту на Донбасі.

10:27 США в рамках оголошеного 19 травня президентом Джо Байденом чергового пакету оборонної підтримки для України загальною сумою близько $100 млн найближчим часом передадуть для українських Збройних сил ще 18 гаубиць М777, 18 тактичних транспортерів для них та три контрбатарейні радари AN/TPQ-36.

09:26 Від початку збройної агресії рф в Україні загинули 232 дитини, крім того, ще понад 427 дітей поранені.

09:19 Генеральний штаб ЗСУ про загальні бойові втрати противника з 24.02 по 20.05:

08:58 На Луганщині за добу внаслідок бойових дій в Сєвєродонецьку загинуло 12 цивільних осіб, ще одна людина – у Гірській громаді. По області зруйновано понад 60 житлових будинків.

08:00 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ: Противник веде наступальну операцію у районах населених пунктів Лисичанськ і Сєверодонецьк. На Донецькому напрямку ворог активізував наступальні та штурмові дії для покращення тактичного положення. Завдавав вогневого ураження із мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та оперативно-тактичної авіації з метою руйнування фортифікаційних споруд наших підрозділів уздовж всієї лінії зіткнення.

На Сєверодонецькому напрямку ворог вів штурмові дії в напрямку населеного пункту Сєвєродонецьк, успіху не мав, зазнав втрат і змушений відступити. Веде бойові дії в районі населеного пункту Тошківка.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії та мінометів, окупанти проводили наступальні дії в районі населеного пункту Вискрива, одночасно намагалися покращити тактичне положення своїх підрозділів неподалік Володимирівки та Василівки. Російські окупанти зазнали втрат в районі населеного пункту Олександропілля.

На Авдіївському напрямку противник, за підтримки артилерії, вів штурмові та наступальні дії в районі населеного пункту Веселе. Зазнав втрат і відступив. На Курахівському напрямку ворог здійснював масовані артилерійські обстріли цивільної інфраструктури, зокрема й із реактивних систем залпового вогню. Вів наступ в районах Новомихайлівки та Олександрівки, успіху не мав.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках вогнем реактивної та ствольної артилерії та мінометів противник уражав інфраструктуру та мирні домогосподарства, вів контрбатарейну боротьбу. В районі населеного пункту Новодарівка зазнав втрат та відійшов на раніше зайняті позиції.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито чотирнадцять атак ворога, знищено вісім танків, чотирнадцять одиниць бойової броньованої техніки та шість одиниць автомобільної техніки противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили один БПЛА типу «Орлан-10».

***

Оперативне командування «Південь»: Російська окупаційна армія сформувала два загони бойових кораблів, щоб закріпитися на острові Зміїний.

«Не полишаючи намірів укріпитися на острові Зміїному та атакувати з моря, ворогом зформовано два загони бойових кораблів. Але штормова погода Чорного моря змушує їх укриватися ближче до пунктів базування в тимчасово окупованому Криму», – йдеться у повідомленні.

Також у морі перебувають два кораблі, що мають на собі комплекси крилатих ракет. Відтак загроза ракетних ударів зберігається.