У рф розглянуть можливість обміну Медведчука на бійців «Азова» – російський перемовник

Новини
мариуполь

Член російської делегації на переговорах з Україною Леонід Слуцький заявив, що в Москві мають намір вивчити питання щодо можливості обміну затриманого в Україні проросійського депутата Віктора Медведчука на евакуйованих з «Азовсталі» захисників Маріуполя.

Про це Слуцький сказав на пресконференції у тимчасово окупованому Донецьку, відповідаючи на запитання пропагандистського ресурсу Інтерфакс.

«Ми вивчимо питання можливості обміну Медведчука на азовців. Не ми – ЛДПР (Слуцький – голова фракції ЛДПР у нелегітимній Держдумі РФ. – ред.), а ті люди в Москві, які мають такі повноваження», – сказав він.

Як повідомлялось, 16 травня почалася операція з порятунку заблокованих на території заводу «Азовсталь» захисників України з гарнізону «Маріуполь». 53 важкопоранених військовослужбовця доставлені до медичного закладу у окупованому Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор евакуйовані до Оленівки в ОРДО з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. 17 травня з оточеного комбінату «Азовсталь» у супроводі російського конвою в ОРДО виїхали ще 7 автобусів з українськими військовими.

18 травня в Міноборони рф заявили, що за два дні з оточеної «Азовсталі» загалом вийшло 959 українських військових, з них 80 поранених.

19 травня заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗС України Олексій Громов повідомив, що заходи щодо евакуації українських військових із Маріуполя продовжуються. При цьому командування гарнізону «Маріуполь» залишається на «Азовсталі».

20 травня міністр оборони рф Сергій Шойгу заявив, що на блокованому військами росії заводі «Азовсталь» в Маріуполі «на даний момент склали зброю 1908 чоловік». Він також повідомив, що раніше у Маріуполі склали зброю 1387 українських морських піхотинців. Ймовірно, він говорив про групу військових під керівництвом командира 36-ї бригади морської піхоти ВМСУ Володимира Баранюка та начальника штабу бригади Дмитра Кормянкова, які 12 квітня опинилися в російському полоні після спроби вийти із заводу «Азовмаш», що на північний захід від «Азовсталі».

20 травня командир полку Нацгвардії «Азов» Денис Прокопенко повідомив, що в рамках евакуації українських військових із території заводу «Азовсталь» вивезуть, зокрема, тіла загиблих захисників Маріуполя.

Як повідомлялось, 27 лютого Офіс генпрокурора України підтвердив інформацію, що голова політради «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук втік з-під домашнього арешту перед чи зразу після того, як Росія 24 лютого розпочала повномасштабну війну в Україні.

12 квітня співробітники СБУ спіймали народного депутата, голову політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента РФ Віктора Медведчука, який втік з-під домашнього арешту прямо перед, або зразу після вторгнення Росії в Україну. Він був затриманий, коли, замаскувавшись під українського військового, намагався втекти за кордон. Згодом голова СБУ Іван Баканов розповів деталі спецоперації із затримання нардепа-втікача. Він повідомив, що ФСБ РФ намагалась вивезти його спочатку до Придністров’я, а згодом – до Москви. СБУ затримала Медведчука по дорозі – на виїзді з Київської області.

2 листопада Віктору Медведчуку змінили запобіжний захід із домашнього арешту на особисте зобов’язання у першій справі про держзраду та замах на розграбування національних ресурсів у Криму. За другою справою Медведчук залишається під домашнім арештом. У справі про сприяння діяльності терористичної організації у зв’язку з причетністю до постачання вугілля з окупованого Донбасу Медведчук залишався під домашнім арештом.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter