Зеленський запровадив санкції проти Путіна і топчиновників рф

Новини
санкции
Фото: УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження персональних санкцій проти президента рф Володимира Путіна, його речника Дмитра Пєскова, прем’єр-міністра рф Михайла Мішустіна та ще низки високопосадовців держави-агресора. Також санкції запроваджені проти російських вишів та їх керівників.

Відповідні укази по введення в дію рішень Ради нацбезпеки і оборони України від 9 червня опубліковані на сайті глави держави.

Указом №400/2022 Зеленський увів в дію рішення РНБО України від 9 червня 2022 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

До нього також додається відповідне рішення РНБО із переліком представників керівництва рф, проти яких запроваджуються санкції.

Відповідно з документом, до переліку осіб, проти яких запровадили санкції, зокрема, увійшли президент рф Володимир Путін, його прессекретар Дмитро Пєсков, голова уряду рф Михайло Мішустін разом зі своїми заступниками, керівник апарату уряду рф Дмитро Григоренко, міністр внутрішніх справ рф Володимир Колокольцев, міністр оборони Сергій Шойгу, очільник МЗС рф Сергій Лавров.

Загалом санкції запроваджено проти 35 представників російського керівництва. Санкційні обмеження передбачають, зокрема, заборону в’їзду на територію України, скасування віз та дозволів зазначеним особам, заборону польотів їхніх літаків у повітряному просторі України, позбавлення державних нагород України, скасування всіх виданих ліцензій та дозволів, блокування фінансових активів та заборона на транспортування майна, що належать особам у переліку РНБО.

Також Зеленський підписав указ №401/2022 про запровадження санкцій проти 236 російських вищих навчальних закладів та 261 їхнього керівника.

Відповідно з документом, українські освітні, культурні та державні установи повинні розірвати всі зв’язки та угоди, укладені з російськими вишами, зазначеними в переліку РВладиНБО.

У рішенні РНБО секретар Ради національної безпеки і оборони доручив Кабміну та СБУ забезпечити виконання обмежувальних заходів проти зазначених фізичних осіб. Крім того, міністерство закордонних справ повинно поінформувати партнерів України щодо цих санкцій, зокрема США, керівництво Європейського Союзу та уряд Великої Британії та порушити перед ними питання щодо запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

Укази набувають чинності з дня опублікування.

Як повідомлялось, 6 квітня США разом з G7 та ЄС ввели нові санкції проти дочок президента рф Путіна, найбільших банків рф Альфа-банку та Ощадбанку, а також заборонили все нові інвестиції в Росію.

7 квітня США запровадили санкції проти російської алмазодобувної компанії «Алроса» та 28 дочірніх підприємств АТ «Об’єднана суднобудівна корпорація» (ОСК). Загалом у списку 29 організацій.

8 квітня Євросоюз застосував п’ятий пакет санкції проти рф у відповідь на звірства, вчинені російськими військовими у Бучі. Зокрема, Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи щодо ще 217 фізичних і 18 юридичних з росії у відповідь на необґрунтовану і неспровоковану військову агресію росії проти України. До санкційного списку, зокрема, потрапили російські олігархи Борис Ротенберг та Олег Дерипаска, а також доньки президента рф Володимира Путіна.

2 червня посли Євросоюзу затвердили шостий пакет санкцій проти росії, до якого увійшло часткове нафтове ембарго. 3 червня шостий пакет економічних і персональних санкцій ЄС, спрямованих проти росії та білорусі, набув чинності.

Санкції ЄС та США, запроваджені проти росії через війну ви Україні, майже повністю перекрили участь західних технологій і компаній у розвитку військово-промислового комплексу Росії, повідомив морський експерт, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter