Війна Росії проти України: хроніка 1 вересня

Новини
Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

18:50 Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) має намір залишити своїх представників на території Запорізької атомної електростанції, куди вони прибули 1 вересня.

17:52 Російські окупанти коригують свої плани та дії відповідно до наказу президента рф Володимира Путіна щодо виходу на адміністративні межі Донецької області до 15 вересня.

16:51 Російські окупанти розпочали приховану підготовку до евакуації із Запорізької атомної електростанції в Мелітополь співробітників «Росатому».

15:34 В селі Микільське Дар’ївської територіальної громади Херсонського району директорки ліцею і дитячого закладу дошкільної освіти «Джерельце» перейшли на бік ворога. Вони вже заявили про їхнє «перейменування» відповідно до «російських стандартів» і про початок нового навчального року з 1 вересня. Проте в жодних реєстрах про «перейменовані» заклади нема ніякої інформації.

13:59 Британська розвідка вказує, що використання Україною наданих США протирадіолокаційних ракет HARM для знищення російських РЛС загрожує потужній наземній протиповітряній обороні, на яку покладається росія, адже радіолокаційне покриття є критично важливим потенціалом для операцій рф в Україні.

12:52 Цьогоріч із усіх 12,9 тисяч шкіл України навчання виключно в очному режимі відбуватиметься лише у 3,5 тисячі навчальних закладів. Ще приблизно у 4,5 тисячі шкіл частина дітей вчитимуться в очному режимі, а частина дистанційно, а всі інші школи працюватимуть лише дистанційно.

11:49 Російські окупанти затримали та вивезли до Криму двох мешканців Херсонщини, кримських татар Халіла Аметова та Мамеда Мустафаєва, яких підозрюють нібито участі в добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

10:46 Російські окупанти зранку 1 вересня, в день запланованого візиту Місії МАГАТЕ, обстріляли місто Енергодар та територію Запорізької атомної електростанції. Внаслідок обстрілу відключився 5-й енергоблок АЕС.

10:06 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 01.09 орієнтовно склали:

особового складу – близько 48350 (+450) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1997 (+23) од,
бойових броньованих машин ‒ 4345 (+33) од,
артилерійських систем – 1115 (+24) од,
РСЗВ – 287 (+2) од,
засоби ППО – 153 (+1) од,
літаків – 234 (+0) од,
гелікоптерів – 205 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 851 (+2),
крилаті ракети – 196 (+0),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 3239 (+3) од,
спеціальна техніка – 104 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому та Курахівському напрямках.

09:45 На Херсонщині ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ точними ударами знищили понтонну переправу, зведену окупантами в районі Дар’ївки. Крім того, завдяки щільному вогневому контролю суттєво пошкоджені Каховський і Дар’ївський мости, що виключило їх використання ворогом для підтягування техніки та боєприпасів.

08:52 США в рамках чергового пакету допомоги поставлять Україні дві батареї зенітних ракетних комплексів NASAMS середньої дальності. Саме на придбання такої кількості цих передових ЗРК Пентагон уклав контракт з компанією Raytheon Missiles and Defense на суму 182 млн доларів.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, а також утриманні захоплених районів Луганської, Донецької, Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Ворог продовжує завдавати авіаційні та ракетні удари по військових та цивільних об’єктах на території нашої Держави.

На Харківському напрямку із застосуванням танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії противник здійснив обстріли позицій наших військ та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Кленове, Дементіївка, Руські Тишки, Великі Проходи, Петрівка, Перемога, Байрак, Шевелівка. Продовжує ведення повітряної розвідки із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

На Слов’янському напрямку здійснив обстріли з застосуванням танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Краснопілля, Вірнопілля, Грушуваха. Вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

На Донецькому напрямку противник продовжує ведення активних бойових дій, зосереджуючи основні зусилля на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Здійснює вогневий вплив та намагається покращити тактичне положення, активно веде повітряну розвідку.

На Краматорському напрямку здійснював обстріли із застосуванням ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Райгородок, Берестове, Роздолівка, Тетянівка, Мала Піскунівка, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка, Сіверськ.

На Бахмутському напрямку здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Бахмутське, Соледар, Яковлівка, Майорськ, Диліївка. Підрозділи противника намагалися вести наступальні бої у районах населених пунктів Весела Долина, Зайцеве.

На Авдіївському напрямку здійснював обстріли із застосуванням ствольної, реактивної артилерії, танків в районах населених пунктів Опитне, Первомайське, Нью-Йорк. Наніс авіаційні удари по районах населених пунктів Времівка, Нескучне, Олександропіль.

На Новопавлівському напрямку здійснював обстріли позицій наших військ із застосуванням танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районі населеного пункту Золота Нива. Завдав авіаційний удар у районі населеного пункту Мар’їнка. Вів наступальний бій у районі населеного пункту Водяне, успіху не мав.

На Запорізькому напрямку здійснював обстріли позицій захисників України із застосуванням ствольної та реактивної артилерії, танків в районах населених пунктів Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Новоданилівка, Новояковлівка, Дорожнянка, Зелене Поле, Чарівне, Білогір’я.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Ворог вживає заходів з поповнення втрат. Здійснював обстріли із застосуванням танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Обстріляв об’єкти цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Степова Долина, Новомиколаївка, Степове, Партизанське, Андріївка, Мирне, Прибузьке, Миколаївка, Зоря, Луч, Іванівка, Князівка. З метою ведення повітряної розвідки активно застосовував БпЛА на зазначеному напрямку. Противник намагається відновити логістичне забезпечення своїх військ.

Корабельне угруповання противника продовжує зосереджувати зусилля на веденні розвідки та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.