Нардепу Деркачу повідомлено про підозру у держзраді та незаконному збагаченні, він оголошений в розшук

Новини
Андрій Деркач, народний депутат Фото: derkach.com.ua

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективи НАБУ повідомили народному депутатові України III-IX скликань Андрію Деркачу про підозру в державній зраді та незаконному збагаченні. Він оголошений в розшук.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

Як зазначається, оскільки нардеп переховується від слідства, про підозру йому повідомили заочно й оголосили в розшук. Дії особи кваліфікували за ч.2 ст.28, ч.1 ст.111, ст.368-5 Кримінального кодексу України.

«Слідство встановило, що чинний народний депутат упродовж 2019-2022 років одержав щонайменше $567 тис. від правоохоронних та розвідувальних органів РФ за підривну діяльність проти України. Гроші він відпрацьовував через вчинення різноманітних дій, зокрема й у публічній площині, спрямованих на дискредитацію іміджу України на міжнародній арені, погіршення дипломатичних відносин між США та Україною, а також ускладнення інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО», – йдеться у повідомленні.

У липні 2022 року під час низки обшуків НАБУ та САП виявили та вилучили матеріали, що свідчили про тривалу підривну діяльність народного депутата, його зв’язки з представниками РФ і колаборантами. Розслідування триває.

НАБУ та САП з’ясовують інші обставини скоєння злочину.

У повідомленні на сторінці НАБУ в Facebook вказано, що йдеться про Андрія Леонідовича Деркача (позафракційний нардеп).

Як повідомлялось, 20 серпня 2021 року РНБО запровадила персональні санкції проти народного депутата Андрія Деркача, який вже перебуває під санкціями США за втручання в американські вибори. Також санкції торкнулися шести фізичних осіб і трьох компаній, які «є частиною мережі іноземного впливу, пов’язаної з народним депутатом Андрієм Деркачем».

У серпні 2021 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти низки осіб, серед яких нардеп Андрій Деркач і глава терористів ОРДО Денис Пушилін, а також юридичних осіб, зокрема російських ЗМІ.

Нагадаємо: 

  • 9 липня 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив запис розмови людей із голосами схожими на голоси п’ятого президента України Петра Порошенка і президента Російської Федерації Володимира Путіна.
  • 10 вересня 2020 року Андрій Деркач був включений до санкційного списку Агентства з контролю за іноземними активами Мінфіна США (OFAC) за програмою, запровадженою щодо осіб, які намагалися втрутитися у процес виборів США.
  • 11 січня 2021 року Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) ввело обмежувальні заходи проти семи фізичних осіб і чотирьох медіа-ресурсів з України, які входять в пов’язану з Росією мережу зовнішнього впливу, пов’язану з «російським агентом», нардепом Андрієм Деркачем, яка втручалася в вибори президента США. До санкційного списку, зокрема, потрапили нардеп Олександр Дубинський, колишній прокурор ГПУ Костянтин Кулик і екс-нардеп Олександр Онищенко.
  • За даними американської розвідки, президент РФ Володимир Путін через українського нардепа Андрія Деркача намагався дискредитувати Джо Байдена на виборах у США та посприяти перемозі Дональда Трампа.