Війна Росії проти України: хроніка 25 вересня

Новини
Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:00 У полоні російських окупантів досі перебувають 2,5 тисячі українців, у тому числі цивільних осіб. Серед них багато жінок.

18:14 У Дагестані акції протесту проти оголошеної у Росії мобілізації відбуваються вже у столиці республіки – Махачкалі. При цьому більшість протестувальників становлять жінки.

17:23 В окупованому Криму 90 відсотків повісток в ході оголошеної президентом РФ Володимиром Путнім мобілізації отримують кримські татари, хоча вони складають лише 13-15% населення півострова.

15:44 У Росії мешканці села Ендірей у Хасавюртівському районі Дагестану перекрили федеральну трасу Хасавюрт-Махачкала, протестуючи проти мобілізації, в рамках якої в селі були призвані 110 осіб. Щоб розігнати людей, поліція відкрила стрілянину у повітря.

14:51 Британська розвідка вважає, що російська влада може використовувати оголошену у Росії 21 вересня мобілізацію для посилення підрозділів Росгвардії додатковими силами.

12:56 Призначений окупантами так званий «заступник голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області» Кирило Стремоусов заявив про загибель екснардепа-колаборанта Олексія Журавка внаслідок удару ЗСУ з ракетної системи HIMARS по готелю в центрі Херсона.

11:53 У Волгограді 24 вересня помпезно поховали найманця ПВК «Вагнер», командира штурмового загону Олексія Нагіна. Колишній спецназівець брав участь в окупації Криму і відвідав цілу низку «гарячих точок», знайшовши свою смерть в Україні. Росія посмертно відзначила Нагіна найвищими нагородами.

11:10 Хоча у російських загарбників відсутні списки населення, яке залишилось в окупованих населених пунктах Луганщини, вони заявляють про нібито «явку» у 45% на псевдореферендумі. При цьому ніде не оголошується реальна кількість тих, хто «віддав» голос, – лише відсоток.

10:16 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 25.09 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 56700 (+400) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2275 (+13) од,
бойових броньованих машин ‒ 4832 (+25) од,
артилерійських систем – 1368 (+7) од,
РСЗВ – 328 (+1) од,
засоби ППО ‒ 171 (+1) од,
літаків – 259 (+4) од,
гелікоптерів – 220 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 966 (+10),
крилаті ракети ‒ 241 (+1),
кораблі /катери ‒ 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 3701 (+20) од,
спеціальна техніка ‒ 130 (+4).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

09:33 Російські війська вранці 25 вересня завдали удар по Одесі чотирма іранськими дронами-камікадзе «Shahed-136». Три з них влучили в адмінбудівлі в центрі міста, які зараз горять, один був збитий протиповітряною обороною. Постраждалих немає.

08:40 Російські війська вночі 25 вересня завдали масований ракетний удар по кількох районах Запоріжжя. Внаслідок обстрілу поранені троє людей, зруйновані об’єкти інфраструктури.

08:36 Бійці 92-ї окремої механізованої бригади ім. кошового отамана Івана Сірка за допомогою ПЗРК за допомогою Stinger збили російській багатоцільовий винищувач Су-30.

Відео успішного враження українським захисниками росіського літака опублікувано на сторінці у Facebook Угруповання Об’єднаних сил.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Окупанти продовжують зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілюють позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, ведуть повітряну розвідку, намагаються відновити втрачені позиції на окремих напрямках.

За минулу добу російські загарбники завдали 7 ракетних та 22 авіаційних удари, здійснили понад 67 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Від ворожих ударів постраждали понад 35 населених пунктів. Серед них Запоріжжя, Очаків, Миколаїв, Миролюбівка, Нью-Йорк, Білогорівка, Красногорівка, Павлівка та Майорськ.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. На інших напрямках противник продовжує обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Гута-Студенецька Чернігівської області та Бачівськ Сумської області;
на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Стрілеча, Гур’їв Козачок, Дворічне, Куп’янськ та Кучерівка;
на Краматорському напрямку – Слов’янськ, Коровій Яр, Богородичне, Ярова та Озерне;
на Бахмутському напрямку – Соледар, Бахмут, Бахмутське, Опитне, Яковлівка, Неліповка, Юр’ївка, Білогорівка, Роздолівка;
на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Водяне, Мар’їнка та Парасковіївка.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках під обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії потрапили понад 20 населених пунктів. Зокрема, Микільське, Вугледар, Курдюмівка, Пречистівка, Шевченко, Білогір’я, Темирівка, Времівка та Ольгівське.
На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 30 вильотів БпЛА.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Соледар, Виїмка, Курдюмівка, Зайцеве, Новомихайлівка та Первомайське.

Авіація Сил оборони завдала 26 ударів – підтверджено ураження 20 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 6 позицій зенітних ракетних комплексів.

Ракетні війська і артилерія уразили, зокрема, 5 пунктів управління, 13 районів зосередження живої сили та техніки противника, 3 позиції зенітних ракетних комплексів, 3 системи ракетних військ і артилерії, серед них «Ураган», та 2 склади з боєприпасами. Втрати уточнюються.