Росіяни, яких ще не мобілізували, вже дзвонять в Україну та запитують, як здатися – ГУР

Новини
плен войска РФ

Після оголошення мобілізації в РФ на гарячу лінію центру прийому звернень щодо здачі в полон в Україні «Хочу жити» дзвонять навіть ті росіяни, яких ще не мобілізували.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов у ефірі телемарафону.

«Дуже багато зараз звернень на гарячу лінію від новомобілізованих росіян або навіть від тих, хто ще не мобілізований. Дзвонять і кажуть: «У разі, якщо мене мобілізують, які мої дії, що я маю зробити, як правильно здатися?». Є така тенденція, коли справді мотивація, психоемоційний стан серед цієї мобілізаційної хвилі переважно вкрай низькі», – сказав Юсов.

Також, за його словами, активно дзвонять кримчани. Раніше держпроєкт «Хочу жити» публікував для них алгоритм дій у разі мобілізації.

Коментуючи ситуацію з російською мобілізацією на тимчасово окупованих територіях України, представник ГУР сказав, що в Донецькій та Луганській областях мобілізація «почалася і одразу закінчилася», бо там уже нема кого мобілізувати – з чоловіків залишилися тільки ті, хто працює на якихось підприємствах, а також хворі.

Однак, за його словами, ГУР має інформацію про плани росіян щодо мобілізації на новоокупованих територіях – зокрема, на півдні. Вже зараз, за його словами, там створюються «добровольчі підрозділи», за якими насправді криється примус, тиск та тортури.

Він не виключив, що після псевдореферендумів та насильницької паспортизації окупанти можуть почати мобілізувати чоловіків і на інших тимчасово окупованих територіях України.

Як повідомлялося, 21 вересня через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу.

Російське видання «Новая газета» повідомило, що у «сьомому пункті» указу Володимира Путіна про мобілізацію в РФ йдеться про те, що Міноборони країни дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

Нагадаємо:

  • Регіональний центр прав людини ще на початку вторгнення підготував для кримчан спеціальну пам’ятку із рекомендаціями, як можна уникнути російської мобілізації. Вона актуальна й досі.
  • У військкоматах в окупованих Криму і Севастополі мобілізованим видають кирзові чоботи з резервів часів СССР і літнє обмундирування. Телеграм-каналами ширяться відео про видачу поржавілих і пошкоджених автоматів Калашникова в різних регіонах РФ.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter