У Криму окупанти за доносом блогера обшукали будинок політв’язня Асана Чапуха і склали адмінпротоколи на його дружину

Новини
Асан Чапух у «Київсьму райсуді» Сімферополя Фото: RFE/RL

В окупованому Криму 14 жовтня російські силовики за доносом проросійського блогера провели в селищі Кореїз обшук у будинку колишнього політв’язня Асана Чапуха, який хворий на онкологічне захворювання, отримане після незаконного арешту та перебування в ув’язненні. Після обшуку окупанти відвезли до відділу поліції дружину Асана Чапуха Асіє, на яку склали два адміністративні протоколи.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

За інформацією активістів, 14 жовтня в Кореїзі на Південному березі Криму в будинку колишнього політичного в’язня Асана Чапуха російські силовики провели обшук, після чого затримали його дружину Асіє Чапух. Її відвезли до відділу поліції в Алупці, де на неї склали два адміністративні протоколи за статтями 20.3.3 (публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації) та 20.1 (дрібне хуліганство) КпАП РФ.

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook адвокат та правозахисник Микола Полозов, силовики діяли за доносом проросійського кримського блогера Олександра Таліпова.

«Сьогодні силовики знову увірвалися до будинку Асана агъа. Що характерно, за доносом. Якийсь блогер Таліпов у Криму на постійній основі пише доноси на неблагонадійних, на його думку, осіб. Раз Таліпов такий добровільний помічник імперських штурмовиків, йому слід пам’ятати і про старовинний імперський звичай «донощику – перший батіг». А Асану агъа та його дружині здоров’я та сил!», – написав Полозов.

Він нагадав, що Асан Чапух був обвинуваченим у сфальсифікованій окупантами «справі Веджіє Кашка», був заарештований і утримувався більше року в сімферопольському СІЗО, де у нього стався інсульт і лише після голодування його перемістили під домашній арешт. Пізніше у Чапуха діагностували рак 4-ї стадії.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2017 року Сімферополі російські силовики затримали кримських татар — Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких обвинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-річній Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.
  • Громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики.
  • 17 квітня 2019 року «Київський районний суд» Сімферополя засудив фігурантів «справи Веджіє Кашка» Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Казима Аметова і Руслана Трубача до умовних термінів.