ЄС засудив призов жителів окупованого Криму в армію РФ

Новини
Мобілізовані до лав ЗС РФ кримчани в окупованому Севастополі Фото: Скриншот відео

Призов жителів окупованого Криму та Севастополя до лав російських збройних сил є порушенням міжнародного права.

Про це заявили у представництві Європейського Союзу в Україні.

«Сьогодні Російська Федерація розпочала чергову призовну кампанію в незаконно анексованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь для призову жителів Криму до збройних сил РФ. Ця кампанія розпочалася одразу після мобілізації, оголошеної Росією 21 вересня, в рамках якої було зроблено безпідставний наголос на мобілізації жителів Криму», – йдеться в повідомленні.

У представництві ЄС наголосили, що кримських татар «навмисно та в непропорційному об’ємі призивають в рамках мобілізації, що проводиться в Росії, та насильно залучають до загарбницької війни Росії проти України, їхньої традиційної батьківщини».

У представництві ЄС призов кримських татар назвали «черговим порушенням Росією міжнародного права». Адже як член ООН, як постійний член Радбезу ООН Росія зобов’язана забезпечити захист прав людини, в тому числі на незаконно анексованих нею українських територіях.

«ЄС не визнає і не визнаватиме незаконної анексії Росією Автономної Республіки Крим і міста Севастополь. Він також рішуче відкидає та однозначно засуджує незаконну анексію Росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Усі ці території є і залишаються Україною».

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило намір Росії розпочати 1 листопада на тимчасово окупованих територіях України осінній призов та примусову мобілізацію мешканців до лав Збройних сил РФ.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, в окупованому Криму в ході оголошеної Путіним «часткової мобілізації» росіяни повально забирають мешканців сіл, повістки виписують на вулицях, підприємствах і блокпостах. При цьому 90% повісток отримують кримські татари, хоча вони складають лише 13-15% населення півострова.

Російські окупанти відправляють мобілізованих жителів Криму без спеціальної підготовки для участі у бойових діях на території Херсонщини.

Дивіться блог Микити Панасенка, про те, як в окупованому Криму триває мобілізація резервістів до російської армії. Це черговий міжнародний злочин керівництва Росії – адже на війну з Україною примусово мобілізують її ж громадян із незаконно анексованого півострова. Тисячі потенційних «мобіків» покинули Крим, але тисячі уже взяли у руки автомат і присягнули окупантам.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter